Corpse Bride


Warner Sunset US (0093624947318)
Warner Sunset US (0093624947325)
Film | Releasejaar: 2005 | Film release: 2005 | Medium: CD, Download, Vinyl
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.Main Titles2:06
2.According to PlanTracy Ullman, Paul Whitehouse, Joanna Lumley, Albert Finney and Emily Watson Danny Elfman3:45
3.Victor's Piano Solo1:18
4.Into the Forest4:35
5.Remains of the DayDanny Elfman with Jane Horrocks, Paul Baker, Alison Jiear and Gary Martin Danny Elfman3:27
6.Casting a Spell1:25
7.Moon Dance1:28
8.Victor's Deception4:00
9.Tears to ShedHelena Bonham-Carter, Jane Horrocks and Enn Reitel Danny Elfman2:45
10.Victoria's Escape2:31
11.The Piano Duet1:53
12.New Arrival0:42
13.Victoria's Wedding3:15
14.The Wedding SongDanny Elfman with Jane Horrocks, Paul Baker, Alison Jiear and Gary Martin Danny Elfman3:01
15.The Party Arrives3:21
16.Victor's Wedding2:09
17.Barkis's Bummer2:07
18.The Finale2:35
19.End Credits Part 11:50
20.End Credits Part 22:33
21.Ball & Socket Lounge Music #1 (Band Version)2:15
22.Remains of the Day (Combo Lounge Version)3:06
23.Ball & Socket Lounge Music #21:10
24.Ball & Socket Lounge Music #1 (Combo Version)2:14
 59:31
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Corpse Bride - 08/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
Aan het einde van de negentiende eeuw wordt er een huwelijk gearrangeerd tussen Victor van Dort en Victoria Everglot, de laatste vooral omdat de familie het geld van de Van Dorts nodig hebben om niet op straat te belanden. Maar Victor heeft moeite met de beloftezinnen die hij moet uitspreken en gaat het bos in om te oefenen. Als hij dan bij die oefening het goed uitspreekt en daarbij symbolisch de ring om een uit de grond stekende twijg doet, blijkt die twijg de vinger van een lijk te zijn, die hem vervolgens aan z'n belofte probeert te houden en hem als haar bruidegom de schimmenwereld intrekt. Terwijl Victoria aan de andere kant staat te wachten...

De vaste componist van Tim Burton is Danny Elfman en ook deze keer deed Elfman de score. Hij doet in deze animatiefilm overigens ook nog de stem van het personage Bojangles (zo werken wel vaker componisten mee als acteur aan de film waarvoor ze de score maken - soms hebben ze wel een kleine rol in de film, maar wordt hun score ironisch genoeg toch afgewezen).
Zoals Tim Burton een filmer is van magische verhalen, zo is Danny Elfman een componist van magische scores. Hij heeft een typerende stijl van mooie melodieën in een lichte setting waar een soort van sprankeling overheen ligt, die het wat magisch of betoverend maakt. En dat doet Elfman ook weer in deze score voor Corpse Bride.
De score heeft een erg mooi en melodieus hoofdthema, dat steeds weer terugkomt. De tracks kennen verschillende instrumentaties, die voldoende variatie geven. Daarbij is het Piano Duet een mooi voorbeeld die recht uit de film komt en waarbij ook het thema weer mooi te horen is. En ook de sfeer in de verschillende tracks wisselt naar gelang het verhaal. Dat varieert dan van vrolijk tot dramatisch of spannend met effecten van dreiging.
Elfman weet steeds weer een mooie emotionele laag in z'n tracks te leggen, zoals hij dat ook in andere scores doet. Samen met de mooie melodieën en harmonische arrangementen tilt dat de muziek naar een zeer aangename beluisterbaarheid.
Een paar tracks in de score hebben een wat jazzy inslag en dat zijn ook direkt de minder fraai klinkende tracks. Vooral bij de End Credits part 2 en de toegevoegde bonus-tracks is deze jazzy stijl prominent aanwezig.

Een hoofdstuk apart zijn de songs. De film is geen musical, maar er komen wel een aantal songs in voor. Alle songs hebben die typerende comedy-stijl, maar zijn niet allemaal even geslaagd. According To Plan en The Wedding Song zijn erg fraai, terwijl Remains Of The Day en Tears To Shed wat rommeliger en minder fraai zijn, al zijn ze tekstueel wel komisch.

Kortom, Danny Elfman zet met zijn score voor Corpse Bride weer een fraaie score neer. Met betoverende harmonische klanken weet hij er een zeer prettig beluisterbare score van te maken. Sommige liedjes en de jazzy tracks vooral aan het einde van de score doen hier enigszins afbreuk aan, maar overwegend is dit zeker een aanbevelenswaardige score om in huis te halen.
Corpse Bride - 08/10 - Recensie van Tom H., ingevoerd op
Corpse Bride is de zoveelste samenwerking tussen Tim Burton en Danny Elfman, deze keer geflankeerd met Burton's vrouw Helena Bonham-Carter die de corpse bride stem geeft en ook een liedje op deze soundtrack verzorgt.

Dit brengt ons direct bij het zwakkere gedeelte van deze soundtrack; de songs. In de 'nightmare before christmas' waren de liedjes het meest interessant, maar in deze ost zijn ze enkel opvullers, meestal niet al te ritmisch en zeker niet aanstekelijk. Gelukkig dragen ze nog bij aan het verhaal. De meeste van hen zijn heel zanerig en onmelodieus, wat vooral komt door de vreselijke stemmen. Het enige lied dat nog best te pruimen valt is 'the wedding song' die een eerder klassiek arrangement pretendeert en enkele mooie koorpartijen in petto heeft voor de luisteraar. Verder is 'According to Plan' een heel narratief luisterspel dat perfect bij de sfeer van dit album past. Dit kan niet worden gezegd over 'Remains of the Day' wat een stijlbreuk is met limbo-effecten gemixd metlounge-gedachten. 'Tears to shed' is dan weer een saai en inspiratieloos nummer maar wel met de heerlijke heze stem van Bonham-Carter.

Waarom dan deze soundtrack kopen? Het antwoord zit hem in de sublieme score. Waar Elfman in 'the nightmare before christmas' soms de score uit het oog verloor, is ze op deze soundtrack erg mooi uitgewerkt en doet ze veel denken aan de gloriemomenten van Edward Sciccorhands, zeker wanneer Elfman gebruik maakt van koor en belletjes. 'The Main Titles' en 'Into the Forest' zijn zeker hoogtepunten. De score wordt ook afgewisseld met een droevig pianospel wat erg mooi klinkt en Victor's personage erg goed accentueert. (Jammer voor de plotse breuk met een korte quote uit de film.) Elfman eindigt traditioneel zijn score in schoonheid met een schitterende finale en end credits die erg sprookjesachtig zijn en de film mooi afsluiten.

Op het album staan nog enkele bonustracks; liefhebbers van Danny Elfman songs zullen erg te vreden zijn met deze semi-komische noot en (morbide?) humor, ook al verschillen ze van de gothische sfeer die wordt gecreeërd in de film. Het is allesinds beter dan commercieële popsongs die de albumverkoop in de hand proberen werken.

Al bij al is dit een geslaagd album met de score als hoogtepunt. De liedjes zijn aardig meegenomen maar mensen die een tweede 'Nightmare before christmas' verwachten qua songs komen bedrogen uit.
Corpse Bride - 08/10 - Recensie van Sam Van Ghelder, ingevoerd op
Het was een druk jaar voor Danny Elfman, één van de populairste filmcomponisten in Hollywood. Buiten de geboorte van zijn zoon schreef hij ook muziek én liedjes voor twee wondermooie films van Tim Burton; Charlie and the Chocolate Factory en deze Corpse Bride.

De soundtrack van Charlie and the Chocolate Factory blonk vooral uit dankzij de geweldig originele liedjes, terwijl het bij Corpse Bride net andersom is. De liedjes laten minder indruk na dan de toch wel indrukwekkende instrumentale score.

De Main Titles brengen je direct in de sfeer van de film, waarin vooral de piano opvalt. Elfman paste dit truckje eerder toe in Black Beauty en Big Fish, en ook nu werkt het weer. Daarna gaat het er iets sneller aan toe in According To Plan, één van de vier liedjes uit de film - om vervolgens weer te hervallen in de rustgevende kalmte van de piano in tracks zoals Victor's Piano Solo, The Piano Duet en de indrukwekkende Finale. Blijf ook zeker zitten voor de uit twee delen bestaande End Credits.

Zoals eerder vermeld stellen de liedjes dus ietwat teleur, zeker als je weet dat Elfman dé musicalklassieker The Nightmare Before Christmas op zijn naam heeft staan. Het beste liedje is ongetwijfeld Remains Of The Day, een jazzy song ingezongen door Elfman zelf. En ook The Wedding Song mag er best wezen. Stinker van dienst is dan weer Tears To Shed - het refrein is irritant, en ook de zangstemmen stellen niks voor.

Al bij al is deze Corpse Bride zeker het kopen waard. Een emotionele en romantische soundtrack die veel vermaak zal brengen tijdens de winter, voor zowel de Elfmaniacs als liefhebbers van filmmuziek in het algemeen.

Soundtracks uit de collectie: Kids

Up (2009)
Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005)
Bedtime Stories (2008)
Corpse Bride (2005)
Free Willy (1993)
Small Soldiers (1998)
Bolt (2008)
NeverEnding Story, The (1984)
Dreamer: Inspired by a True Story (2005)
Steamboy (2005)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer