Greatest Game Ever Played


Hollywood Records (720616254122)
Film | Releasedatum: 27/09/2005 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Main Title Overture2:54
2.Immigrant's Theme2:45
3.Determination1:47
4.The Amateur3:44
5.Broken Dreams1:58
6.A Call To Arms1:58
7.The Greatest Game Ever Played1:47
8.Dog Leg2:11
9.Angel1:55
10.Invitation1:21
11.Broken Dreams Reprise2:04
12.Ouimet Trails by One1:38
13.Ride the High Country1:20
14.Indecision0:48
15.Heads Turn0:45
16.The Game Is Afoot1:20
17.An Unlikely Outcome3:13
18.A Chance Encounter1:59
19.And Then There Were Three1:39
20.Ride the High Country Reprise1:21
21.True Valor1:02
22.A Quiet Dignity0:45
23.Duel0:38
24.Showdown2:24
25.Sunset1:26
26.Angel3:22
27.The Band Played On2:06
28.Hello Hello Who's Your Lady Friend1:48
29.End Title Overture2:47
 54:45
Schrijf zelf je recensie

 

Greatest Game Ever Played - 09/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
The Greatest Game Ever Played vertelt het waargebeurde verhaal van Francis Ouimet, de eerste amateur golfspeler ooit die het US-open won. Het verhaal speelt zich af in 1913, toen golf nog een sport voor de rijken was en armen alleen mochten toekijken of caddy zijn. Francis en zijn ouders woonden in Brooklyn tegenover een golfbaan en Francis wordt daar caddy. Intussen leert hij zichzelf golfen en hij wint een belangrijk schooltoernooi.
Als iemand hem dan vraagt om op zijn eigen golfbaan in Brooklyn tegen hem te golfen wint hij weer en mag hij meedoen aan een groot nationaal toernooi. Maar dat kost 50 dollar, wat hij niet heeft. Zijn vader leent hem het geld, maar hij weet zich niet te kwalificeren en stopt met golfen vanwege een belofte aan z'n vader en vindt een baan in een sportwinkel. Op een dag komt daar een heer binnen, die hem overhaalt mee te doen aan het US-open...

Brain Tyler schreef een zeer prettig klinkende score voor deze film. Het Hollywood Symphony Orchestra speelt de sterren van de hemel in prachtige melodieën en thema's. Het zijn thema's zoals Tyler die vaker componeert: meeslepend en melodieus, met prachtige motieven en versieringen.
Het Main Title opent met het hoofdthema van de score; een thema dat je gelijk meepakt en dat gemakkelijk in het gehoor ligt. Dat ligt anders met het Immigrant's theme. Dat is een wat dramatischer getint thema, waarvan de melodie dan ook minder gemakkelijk beklijft. Wel klinkt het hoofdthema hier doorheen, maar in een andere melodische setting.
In de titeltrack wordt het hoofdthema voluit neergezet en neemt de muziek je bijna mee naar het begin van de vorige eeuw. Een meeslepende track, waarin de strijkers van het orkest de hoofdrol spelen, zowel in de underscore als in de leidende melodie. Ook de blazers die er doorheen komen klinken geweldig. Het is een wat traag lopende melodie die je de ogen doet sluiten. Heerlijk. Ook de track An Unlikely Outcome herbergt het hoofdthema, maar wordt daar vrijwel alleen gespeeld door een piano. En zelfs op een solo piano blijft de melodie heerlijk klinken. Als later violen erbij komen, wordt de muziek dromerig en een prachtige luisterervaring.

Niet alle tracks zijn zo fraai. Sommige zijn wat eentonig, andere zijn qua melodie niet zo geweldig om naar te luisteren. Weer andere zijn wat wild of chaotisch. In de film zullen die tracks vast functioneel zijn, maar om naar te luisteren is niet zo geweldig. Toch zit er af en toe in die mindere tracks toch weer zo'n motiefje die je dan aanspreekt.
De spanning in de film is ook verklankt in muziek en dat laat Tyler dan via melodie en beperkte spanningseffecten horen, waardoor die tracks nog steeds prima beluisterbaar zijn. In de vioolklanken wordt dan vaak vooral de snelheid opgevoerd en wordt wat meer staccato gespeeld. Ook speelt de percussie daar soms een wat grotere rol in, waarbij Tyler dan onder andere snare-drums inzet.

De drie voorlaatste tracks zijn songs. Angel is een wat minimalistische en wat dramatisch klinkende song, gezongen door sopraan Dawn Upshaw. De volgende song is daarentegen erg vrolijk en wordt met een klein orkest in staccato gespeeld en op een melodie en gezongen als een vroegere musicalsong. Dat geldt ook voor de derde song, die op solo piano wordt begeleid.
Gelukkig sluit de score af met een prachtige End Title Overture van Brian Tyler, die er een stevige track van maakte, die erg goed klinkt. De pauken spelen in deze track een belangrijke rol, in tegenstelling tot de overige score tracks. Het thema sluit de track en daarmee de score, geweldig af.

Qua stijl lijkt deze score van Tyler wel wat op zijn score voor Partition van twee jaar later. Maar ook heeft de muziek wel iets weg van de muziek voor Legends of the Fall van James Horner. The Greatest Game Ever Played is voluit symfonisch en melodieus en moet het niet hebben van zware percussie, maar vooral van veel violen. Natuurlijk kent de muziek wel percussie, ook door zware pauken, maar dat is hier altijd aanvullend.
Brian Tyler heeft daarmee met deze score een geweldig muziekstuk neergezet, die vol orkestraal is en een erg sterke thema melodie heeft, die blijft hangen. Qua waardering kom ik net niet op een 10, maar toch een mooie 94 uit 100.


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer