Ed Wood


Hollywood Records (4029758200223)
Film | Releasejaar: 1994 | Medium: CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Main Title5:04
2.Backlot1:06
3.Mr. Lugosi / Hypno Theme1:56
4.Beware0:56
5.Glen Or Glenda1:18
6.Eddie, Help Me1:56
7.Elmogambo3:20
8.Bride Of The Monster1:17
9.I Have No Home1:20
10.Kuba Mambo1:53
11.Nautch Dance1:27
12.Angora1:23
13.Sanitarium3:42
14.Ed & Kathy1:28
15.Elysium2:16
16."Grave Robbers" Begins1:16
17.Lurk Him1:04
18.Ed Takes Control4:06
19.Eddie Takes A Bow1:00
20.This Is The One1:58
21.Ed Wood (Video)3:22
 43:07
Schrijf zelf je recensie

 

Ed Wood - 08/10 - Recensie van Wilco de Jong, ingevoerd op
Howard Shore's Ed Wood is een lollige, veelzijdige en originele soundtrack met een knipoog. Allereerst imiteert het gros van de nummers de "spooky" jaren-vijftig filmmuziek. "Main Title", "Bride of the Monster", "'Grave Robbers' Begins" en "Lurk Him" zijn stuk voor stuk heerlijke stukjes score met een uitbundig, af en toe komisch, en oubollig karakter. Ze helpen het "verschrikkelijk dramatische" aspect te versterken met hard koper, en het "griezelige" aspect te benadrukken met typische instrumenten als de theremin (bespeeld door Lydia Kavina) en ondes martenot (bespeeld door Cynthia Millar, bekend van haar vele samenwerkingen met Elmer Bernstein). De track "Ed Wood (video)" is geen video, maar de uitgebreide versie van de swingende "Main Title", zonder de introductie door acteur Jeffrey Jones.

Op de tweede plaats brengt Ed Wood serieus drama, bedoeld voor de bescheiden opkomst en daarna ondergang van acteur Bela Lugosi (fraai gespeeld door Martin Landau). "Eddie, Help Me", "Sanitarium" en "Elysium" zijn de tracks die behoren tot deze categorie van veel gevoeligere muziek ("Swan Lake" van Tchaikovsky incluis). Ze geven de score een kracht en subtiliteit die je van tevoren niet had verwacht voor een dergelijke film. Persoonlijk vind ik "Sanitarium" geweldig: het uitzichtloze lot van de aan drugs verslaafde Lugosi wordt zo mooi en zo schrijnend door Shore's muziek onderschreven, om daarna te eindigen in bijna karikaturale doemmuziek voor het sanitarium waar Lugosi in eindigt. "Ed & Kathy" bevat naast drama ook wat romantiek.

De soundtrack herbergt verder op zichzelf staande stukken: "Kuba Mambo" van Perez Prado, "Nautch Dance" van Korla Pandit (muziek voor een Indiaas orgeltje... waar haalde Shore zo'n figuur vandaan?) en opgeruimde en lichtzinnige muziek in "Backlot" en "Elmogambo". Her en der zijn er tracks met monoloog. "I Have No Home," bijvoorbeeld, brengt ons een prachtige en megalomane tekst ingesproken door Landau, ondersteund door krachtige, evenzo megalomane muziek van Howard Shore. (Hoewel het zonder tekst eigenlijk meer genietbaar had geweest...)

Al met al een vruchtbare samenwerking van muzikale kameleon Howard Shore met regisseur Tim Burton (die normaliter Danny Elfman als componist heeft)!


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer