The Three Musketeers


Hollywood Records (0720616158123)
A&M Records UK (0731454019026)
Film | Releasejaar: 1993 | Medium: CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.All For LoveBryan Adams, Rod Stewart & Sting4:36
2.The Cavern of Cardinal Richelieu2:55
3.D'Artagnan3:17
4.Athos, Porthos and Aramis5:21
5.Sword Fight3:18
6.King Louis XIII, Queen Anne and Constance - Lady in Waiting5:03
7.The Cardinal's Coach4:41
8.Cannonballs3:27
9.M'Lady De Winter3:27
10.The Fourth Musketeer5:20
 41:25
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

The Three Musketeers - 09/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
Het verhaal van de drie musketiers is al talloze malen verfilmd. In 1993 deed Disney een goede poging om de bekende roman van Alexandre Dumas te verfilmen met Stephen R. Herek voor de regie. Herek werkte in het verleden vaak samen met David Newman en ook in latere jaren nog regelmatig, maar omdat Newman in die tijd druk bezet was is Herek gaan samenwerken met Michael Kamen, wat beiden blijkbaar goed is bevallen, want de volgende drie films van Herek zijn ook door Kamen van een score voorzien.

Voor The Three Musketeers maakte Michael Kamen een zeer fraaie vol orkestrale score, waarin hij veel elementen verwerkt uit de tijd waarin de film zich afspeelt in de zeventiende eeuw, waarin de barokmuziek centraal stond.
De score opent met de hitsong All for One, gezongen door Bryan Adams, Sting en Rod Steward. Deze door Michael Kamen gecomponeerde song heeft ook hier in het land hoog in de hitparades gestaan en bevat het hoofdthema van de film. Een mooi thema dat regelmatig in de instrumentale tracks terugkomt.
De eerste score-track begint fraai met zware koorklanken en veel blazers op een mooi melodie, die soms wat dreigend gekleurd is. De tweede track is een van de barokke tracks van de score en gelijk ook een van de fraaiste tracks, waarin ook het thema erg mooi naar voren komt. Kamen heeft voor zijn latere themamuziek voor Band of Brothers een aantal elementen uit deze track gebruikt, wat erg goed hoorbaar, maar zeker niet storend is. De dansende violen in de underscore zijn daar een mooi voorbeeld van, die zowel hier als in Band of Brothers prachtig klinken.
Ook in de track Athos, Porthos and Aramis (Courante) wordt het thema al gelijk in volle glorie gebracht, met prachtige blazers op de voorgrond. Ook bij de dreigende gedeelten houdt Kamen die klassieke sfeer vast, waardoor de track fraai blijft klinken. Het tweede deel van de track heeft een wat rustiger tint, die naar het einde toe steeds toeneemt in kracht tot een uitroep van het koor: Amen, waarna de orkestklanken rustig wegebben.
De track Sword Fight (Bransle) is een echte aktietrack, maar dan in volle orkestrale glorie en met een heftige compositie, waar menig componist een puntje aan kan zuigen. De track eindigt rustig en gaat dan over in een wat meer gedragen track, met wel een zware underscore en meer dreiging, door pauken en blazers. Af en toe geeft de track er een wat mysterieuze draai aan, die echter toch steeds fraai blijft klinken. In de tweede helft van de track geeft Kamen er een meer melancholieke sfeer aan, onder andere door het gebruik van de panfluit. De track wordt weer gevolgd door stevige aktiemuziek in een orkestratie met vooral veel snelle violen, die er ook een dreigende laag in leggen.
Cannonballs (Rigadoon) begint ook met de nodige dreiging en aktie, maar halverwege valt de dreiging weg en wordt het vooral een fraaie aktiegerichte fanfaretrack, waardoorheen een toch wel heroïsche klank klinkt.
M'Lady DeWinter (Lament) is een melancholieke track (de subtitel zegt het al) die klagelijk is, waarbij een fluit de klaagtoon laat horen, later overgenomen door de hobo en die begeleid wordt door rustige blazers. Na alle spektakel muziek ervoor klinkt dit erg traag. Gelukkig slaat de track in de tweede helft een steviger toon aan, al blijft de sfeer melancholiek.
The Fourth Musketeer (Concert Royeaux) sluit de score af met een echte miniconcert. De track begint wat traag, met een aparte sfeer, maar komt al gauw heerlijk op gang met uitbarstingen van vol orkest met veel blazers. Daarna nemen de hobo en strijkers je in alle rust mee met het thema naar de volgende orkestrale klanken, die op een geweldige, bijna gedragen manier het thema brengen en de score fantastisch afsluiten. Ook deze laatste track heeft weer kenmerken die je ook in Band of Brothers terugvindt.

Kortom, Michael Kamen heeft met de score voor The Three Musketeers een prachtige prestatie neergezet, met heerlijke volle orkestraties en thematisch erg sterke melodieën, die blijven hangen. Als je geen genoeg kunt krijgen van de muziek voor Band of Brothers, dan mag je deze score voor The Three Musketeers absoluut niet missen.
Overigens spelen de vier musketiers ook een grote rol in de film The Man in the Iron Mask. Ook zo'n historisch verhaal in een prachtige setting. De score van Nick Glennie-Smith voor die film heeft dezelfde sfeer als deze score van Kamen, maar is net iets gevarieerder en net iets melodieuzer. De score voor The Man in the Iron Mask heb ik gewaardeerd met een dikke 10, terwijl Kamen met The Three Musketeers toch een ruime 9 haalt. Beide zijn echte aanraders als je van klassiek getinte scores houdt!
De trailer van deze soundtrack bevat muziek uit:

Willow (1988), James Horner (Film)




Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer