Jumanji


Epic Soundtrax US (0074646742426)
Epic Soundtrax Japan (4988010642723)
Epic Soundtrax Austria (5099748156129)
Film | Releasejaar: 1995 | Film release: 1995 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Prologue/Main Titles3:41
2.First Move2:20
3.Monkey Mayhem4:42
4.A New World2:40
5."It's Sarah's Move"2:36
6.The Hunter1:56
7.Rampage Through Town2:28
8.Alan Parrish4:17
9.Stampede!2:12
10.A Pelican Steals the Game1:39
11.The Monsoon4:47
12."Jumanji"11:47
13.End Titles5:55
 51:00
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Jumanji - 06/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
Het verhaal van de film Jumanji draait om een oud bordspel met magische krachten.
De film begint in het jaar 1869, wanneer in een bos een kist wordt begraven. Allan Parrish is de tiener die honderd jaar later de kist terugvindt. De kist bevat een spel en hij en z'n vriendinnetje Sarah besluiten het spel 'Jumanji' te gaan spelen. Maar ze komen er al snel achter dat er met het spel allerlei vreemde dingen gebeuren. Hoe verder in het spel hoe groter de gevaren lijken te worden. Totdat Allan werkelijk in het spel opgaat en in een soort oerwoud terecht komt, waar de tiener moet zien te overleven. Sarah ontvlucht vervolgens het huis.
Vele jaren later vinden twee kinderen het spel op de zolder van hun huis en ze gaan het spel spelen...

Door diverse oorzaken is de film nogal geflopt en een van die oorzaken zou best eens in de score van James Horner kunnen liggen. Voor regisseur Johnston had Horner al eerder gewerkt en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor Jumanji, mede gezien ook het feit dat Horner in die tijd de beste scores uit z'n carriere maakte.
Maar de score voor Jumanji werkte niet goed genoeg. Dat blijkt ook wel als je de muziek los van de film beluistert. Horner heeft een paar zware thema's gecomponeerd die de score moeten dragen en die ook wel af en toe meer of minder duidelijk terugkomen. Die thema's zijn best aardig, maar sneeuwen nogal eens onder in het chaotische geweld van veel van de tracks van de score.
Daarmee is gelijk het probleem met de score duidelijk. Het is zeker geen verhalende score geworden die via fraaie thema's en mooie melodielijnen op pad gaat met de personages in de film, maar het is meer een score geworden die de angsten en spanningen van die personages versterkt. De muziek is vooral spannend, en niet eens zozeer avontuurlijk. Soms is het zo chaotisch en atonaal dat het niet zou misstaan in een horrorscore. Daarbij is er duidelijk gebrek aan voldoende structuur. Horner heeft te weinig de typerende Jumanji-motieven in de muziek benadrukt in de verschillende tracks, waardoor ze wat als los zand aan elkaar hangen. Het tempo van de muziek is binnen tracks vaak nogal wisselend en daardoor komt de score als geheel onrustig over en laat de score zich minder prettig beluisteren.

De film gaat over een magisch bordspel en je zou verwachten dat dit volop in de score tot uiting komt. Maar dat is niet zo. In de score komt de magie of sprookjesachtigheid maar beperkt voor, zelfs ondanks dat het kinderen zijn die een grote rol in de film spelen. Maar ook die kinderpersonages worden getrakteerd op begeleidende muziek die zelfs de meeste volwassenen niet altijd prettig vinden. In de meeste van Horners andere scores voor jeugdfilms komt die bijbehorende sfeer juist wel goed naar voren (hoewel ook zeker niet in elke jeugdfilm). Toch bevatten een paar tracks vroeg op het album wel die kleuring van magie. In 'A new World' en 'It's Sarah's Move' zit wel die twinkelende sfeer, maar verder is het vooral spanning en duisternis die de score kenmerken.
In die zin is de score voor Jumanji niet echt een score voor een jeugdfilm, maar meer eentje voor een volwaardige thriller, waarvan Horner er rond 1995 ook een aantal heeft gecomponeerd. Zelfs als bepaalde tracks fraai beginnen en naar een hoogtepunt toewerken, weet Horner de muziek nogal eens zo te maken dat dit hoogtepunt dan weer uit dissonante chaos bestaat, waarmee hij de fraaie aanloop om zeep helpt. Maar ook gaat het omgekeerd en begint een track onrustig om daarna rustig voort te kabbelen, zoals bij de track 'Alan Parrish'.
De afsluitende 'End Titles' is ook zo'n aparte track, die opent met chaotische dissonante muziek, waarna na bijna een minuut het tweede thema inzet, met z'n wat zenuwachtige trekjes vanwege de vibrato. Halverwege valt de muziek bijna stil met alleen wat twinkels, om na anderhalve minuut over te gaan op een soort jungleklanken, met oergeluiden en tamtam, om zo met lichte, wat dreigende muziek te eindigen. Geen afsluiter om warm van te worden.

Kortom, met zijn score voor de film Jumanji heeft James Horner de boot gemist. De basisideeën voor de score zijn zeker veelbelovend, vooral het Jumanji-thema is donker, maar best fraai. Horner laat het echter te weinig uit de verf komen. In plaats van muziek met fraaie thema's die de score tot een mooi geheel maken, benadrukt Horner vooral de thrillerkant van score. Hierin komen dan wel een paar fraaie motieven voor en ook wel een paar aangename delen van tracks, maar te vaak wordt het weer door relatieve chaos overstemd.
Zit er in de score dan geen mooie muziek? Toch wel. Er zijn een paar tracks die het wel goed doen. Maar veel tracks zijn toch te wispelturig, met de sterke afwisseling van rust en chaos binnen de tracks en dat houdt toch tegen om van Jumanji een fraaie score te maken. Met een waardering van 62 uit 100 punten houdt het wel op.
Jumanji - 08/10 - Recensie van Wilco de Jong, ingevoerd op
Jumanji!!! Zet deze soundtrack van James Horner op en je wordt direct teruggeslingerd naar de wondere wereld van The Land Before Time, Willow en Honey, I Shrunk the Kids! Weinig nieuws onder de zon dus, maar is dat erg? Geenszins! Deze score is eigenlijk een welkome terugblik aan al dat jaren tachtig fraais. Zie de muziek van Jumanji als een "more music from..."-album dat compatibel is met de bovenstaande drie soundtracks en je weet ongeveer wat je kunt verwachten.

Het hoofdthema is een lief, jeugdig en optimistisch deuntje voor piano, en komt her en der, maar niet vaak, terug ("Prologue and Main Title," "A New World" en anderen). De rest is heerlijk energieke avonturenmuziek, met bamboefluiten, passages voor tuba en andere Horner-orkestraties die we inmiddels wel kunnen dromen.
"Monkey Mayhem," "Alan Parrish" en het begin van de "End Titles" bevatten een volslagen gekke chaos van rare geluidjes en zijn misschien wel de enige echte originele passages van dit album. Ze klinken in ieder geval fantastisch. "Stampede!" bevat de stokpaardscène van de film en de muziek is hier ook even heel mooi bombastisch. Duidelijk is dat James Horner in de track "Jumanji" al aan het experimenteren was met spannende passages, waarin een solo trompet op constante toon twee noten per maat aangeeft. Dit zou hij later uitgebreid gaan toepassen in de actiemuziek voor Titanic.

Mijn genre muziek, deze soundtrack!

Andere soundtrack releases van Jumanji (1995):

Jumanji (2000)

Soundtracks uit de collectie: Kids

Minoes (2002)
Land Before Time, The (1988)
魔女の宅急便 (2004)
Treasure Planet (2002)
Babe (1995)
Brave Little Toaster, The (2005)
Lilo & Stitch (2002)
Chicken Run (2000)
Lemony Snicket's a Series of Unfortunate Events (2004)
Antz (1998)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer