Back to Gaya


MovieScore Media (00700261342771)
Film | Releasedatum: 24/01/2012 | Film release: 2004 | Medium: CD, Download
Beperkte oplage: 1000 exemplaren
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Main Title1:30
2.Snurks1:27
3.Flying1:59
4.The Kiss1:21
5.Fireworks1:36
6.The Professor2:32
7.The Race2:29
8.Baby Chase2:57
9.The Vortex3:04
10.Wrecking Ball0:44
11.The Toy Store1:41
12.Balloon Crash2:25
13.Rat Chase2:42
14.The Sewer3:00
15.Find a Way In1:32
16.In Charge1:42
17.Switched On1:46
18.So Unusual1:43
19.Free Will3:43
20.Night Flight1:39
21.Big Dumb5:18
22.Robot Chase3:05
23.Climb2:24
24.Catching Dolomite1:39
25.Manual Targeting1:21
26.We're Free!4:01
27.The Mayor Runs1:38
28.Back to Gaya (Last Cue)1:22
 62:19
Schrijf zelf je recensie

 

Back to Gaya - 08/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De animatiefilm Back to Gaya is de eerste Duitse film die volledig op de computer geproduceerd is. De door regisseur Holger Tappe opgerichte productiemaatschappij Ambient maakte in 2010 de veel bekendere animatiefilm Die Konferenz der Tiere (Animals United), ook onder leiding van Tappe. Back to Gaya is daarnaast ook geregisseerd en geproduceerd door Lenard Krawinkel. De film heeft als alternatieve titel in sommige landen Boo, Zino and the Snurks. De film is wat mager ontvangen, vooral door de nog onvolgroeide computeranimatie.
Het verhaal speelt zich af in een tv-serie over het fantasieland Gaya. Dit land krijgt z'n energie van een soort magische kristal, de Dalamiet. Boo en Zino beleven op Gaya allerlei avonturen, vooral in gevechten met een aantal vervelende wezens, de Snurks. Dan is er nog professor N. Icely, die naar heerschappij streeft en de Dalamiet wil stelen. Pas op het laatste moment weten Boo en Zino, samen met burgemeestersdochter Atlanta en de Snurks in te grijpen, waarbij ze samen met de Dalamiet naar de mensenwereld verplaatst worden. Zonder Dalamiet is Gaya echter verloren en Boo en Zino en de prinses moeten met de Snurks leren samenwerken. Ze zoeken de schrijver van hun tv-serie op om een nieuw scenario te bedenken, om zo van de professor af te komen en het kristal terug te krijgen naar Gaya...

De muziek bij deze animatiefilm is van Michael Kamen, althans de ideeën zijn van hem. Want hij heeft de totstandkoming niet meer meegemaakt - hij overleed in 2003. Voor deze film had Kamen al wel veel op papier gezet en daarnaast had hij nog het nodige materiaal over van andere films. Na zijn overlijden heeft een groep van componisten en arrangeurs Kamen's muziek omgetoverd in een feitelijke score, die duidelijk de handtekening van Kamen draagt. Met componisten als Ilan Eshkeri, Rupert Christie, Andrew Raiher en Blake Neely is er een bijzonder fraaie en typerende Kamen-score uit de koker gerold, waarbij uiteraard Kamen's vaste medewerkers Chris Brooks en Steve McLaughlin de controle hadden. Voor aanvullende muziek zijn zij toen teruggevallen op andere muziek van Kamen die hij nooit heeft gebruikt of wat alleen nog maar ruw materiaal voor andere films was.

De score bevat eigenlijk alle stijlen waar Kamen bekend mee geworden is. Dat begint al gelijk met de openingstrack, waarin je de opgewekte stijl van Robin Hood terughoort, compleet met de staccato aangestreken strijkers. Daarbij zijn de meeste tracks prachtig melodieus, waarbij Kamen bijzonder fraaie melodieën en thema's heeft aangedragen, die door zijn collega's op zijn typerende wijze zijn uitgewerkt, met vaak een optimistische kleuring en arrangementen die harmonisch en symfonisch zijn.
Ook actiemuziek is nadrukkelijk op de score aanwezig. De melodieën zijn dan vaak wat minder en de arrangementen zijn een stuk heftiger en zitten vol met stevige klanken van koperblazers en zware strijkers. Niet al die actietracks zijn even fraai, vooral niet wanneer dan ook nog de spanning in de muziek wordt opgevoerd. Een track als 'The Vortex' is een voorbeeld van zo'n nogal donker dreigende en grillig gekleurde track, die duidelijk minder prettig klinkt. En zo zijn er vele tracks die duidelijk minder aangenaam in het gehoor liggen. Met name het grote middengedeelte van de score bevat veel van die meer spannende of actietracks.

De score heeft daarentegen ook de nodige komische momenten, zoals die ook in de film voorkomen. Dit soort scenes worden in menige score opgeleukt met kermisachtige muziek, maar hier weten de componisten zich prima in te houden en de muziek een degelijke en toch vrolijke klank te geven, waardoor dit fraai blijft klinken. En natuurlijk ontbreekt ook de nodige romantiek niet in de film en zeker ook niet in de score. Met prachtige glijdende violen zet Kamen hiervoor een paar erg fraaie melodieën neer, waarvoor zijn collega's dan weer bijzondere en mooie arrangementen hebben gemaakt.
Een deel van de muziek voor deze film is behoorlijk emotioneel geladen en kent zonder meer een paar kippenvelmomenten. Dat werkt extra door als je weet dat Kamen al jaren aan MS leed en aan deze score werkte toen hij is overleden aan een hartaanval.

Kortom, met Back to Gaya heeft Michael Kamen een flink aantal bijzonder fraaie ideeën op papier gezet, waar zijn gewaardeerde collega's een stevige, bijna bombastische score van gemaakt hebben, die volledig recht doet aan de stijl van Kamen. Deze score en ook de film zijn dan ook aan hem opgedragen.
Veel muziek van deze score is groots, is regelmatig fraai melodieus, is af en toe emotioneel geladen en is vol orkestraal gearrangeerd. Lang niet alle tracks zijn fraai, want vaak is de muziek te donker en te grillig, en ligt het spanningsniveau behoorlijk hoog, maar een flink aantal tracks en delen daarvan op deze score zijn bijzonder aangenaam om naar te luisteren. En soms komen momenten voorbij die tot kippenvel leiden. Toch overheerst de grimmigheid net iets teveel voor een hoge waardering. Met dat alles bij elkaar en met de wetenschap dat dit het requiem van Kamen is geworden komt die waardering op 77 uit 100 punten.


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer