Edward Scissorhands


MCA Records US (0008811013325)
Film | Releasejaar: 1990 | Film release: 1990 | Medium: CD, Download, Vinyl
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.Introduction (Titles)2:36
2.Storytime2:35
3.Castle on the hill6:25
4.Beautiful new world/Home sweet home2:05
5.The cookie factory2:14
6.ballet de Suburbia (Suite)1:17
7.Ice Dance1:45
8.Criquette lesson3:19
9.Edwardo the barber3:19
10.Esmeralda0:27
11.Death!3:29
12.The tide turns (Suite)5:31
13.The final confrontation2:17
14.Farewell.....2:46
15.The grand finale3:26
16.The End4:47
17.With these handsTom Jones2:43
 51:01
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Edward Scissorhands - 10/10 - Recensie van Sander Neyt, ingevoerd op
Kim: You're here... They didn't hurt you, did they?
Edward shakes his head
Kim: Were you scared? I tried to make Jim go back, but, you can't make Jim do anything. Thank you for not telling them that we...
Edward: You're welcome.
Kim: It must have been awful when they told you whose house it was.
Edward: I knew it was Jim's house.
Kim: You... you did?
Edward: Yes.
Kim: ...Well, then why'd you do it?
Edward: Because you asked me to.

Edward Scissorhands! Heeft de film eigenlijk nog wel een inleiding nodig? Bijlange niet. Edward Scissorhands is een film die iedereen wel kent, of die iedereen zou moeten kennen. Gedurende de jaren is het een meesterwerk geworden, en wordt dikwijls uitgeroepen als beste film van Tim Burton. Terecht als je het mij vraagt.
Voor wie het verhaal nog niet kent, zal ik het even kort neerschetsen. Edward Scissorhands (Johnny Depp) is een creatie van een uitvinder (Vincent Price) maar vooraleer de uitvinder Edward kan afwerken, sterft de arme man. Edward had alleen nog zijn handen nodig, in de plaats daarvan heeft hij nu scharen. Edward blijft eenzaam en alleen achter in het gotische landhuis op de top van de heuvel. Tot op een dag Edward bezoek krijgt van Peg, een inwoonster van de buitenwijk aan de voet van de heuvel. Zij neemt Edward mee naar de buitenwijk om hem te laten inwonen tussen het gewone volk. Initieel wordt Edward aanvaard, maar langzaamaan krijgt hij de bewoners tegen zich, en moet hij vechten om te overleven.

Persoonlijk vind ik deze film de beste van Tim Burton. Het is origineel, grappig en geweldig kleurrijk. Dit soort verhalen kan alleen maar ontstaan in de hersenkronkels van Burton. Maar deze film is ook ontzettend ontroerend en intriest. Zelden heeft deze recensent zo een droevige film gezien. Mede dankzij het verhaal, maar ook vooral door de geweldige acteerprestatie van Johnny Depp, die zichzelf duidelijk op de kaart zet. De man speelt de rol zodanig goed, dat je echt medelijden en mededogen voelt voor Edward. Het kan niet anders dat je als kijker Edward in je hart sluit. Zijn handicap is zowel een vloek als een zegen voor hem, en dat wordt in de film perfect naar voor geschoven door middel van één citaat.
Kim: Hold me.
Edward: I can't.
Het zijn maar vier woorden in de film, maar geloof mij, je haalt de zakdoek boven bij het aanschouwen van deze scene.

Zoals ik al zei, is de regie van deze film in handen van Tim Burton. En als je zegt Tim Burton dan zeg je Danny Elfman. Gedurende de loop der jaren zijn de twee dikke vrienden geworden. In feite is dat niet zo heel vreemd. Beide worden als buitenbeentjes van Hollywood beschouwd. Beiden hebben een speciale stijl. Het is gewoon een goede match tussen die twee. Danny Elfman heeft de neiging om alles op te fleuren met tierlantijntjes. En dat is een fantastische manier om muziek fantasierijk te laten klinken. Ook bij Edward Scissorhands doet Elfman dat. Er is een grote rol weggelegd voor de celesta. Een instrument dat eruit ziet als een piano, maar het geluid van belletjes komt uit het instrument. Een ander bekend muziekstuk dat op dit instrument gespeeld wordt is Hedwig’s Theme van Harry Potter.

Nu over naar de thema’s. Elfman heeft voor deze scores twee grote thema’s neergepend. Het eerste thema is het hoofdthema dat meteen opduikt in “Introduction”. Meteen valt de celesta op, dat na verloop van tijd het gezelschap krijgt van het volledig orkest en met een geweldig koor dat heel de score aanwezig blijft. Nu het thema is feeëriek, mysterieus en zo fantasierijk dat je je afvraagt, hoe Elfman dit ooit kan overtreffen. Wel om eerlijk te zijn, dat doet hij niet meer na deze score van Edward. Wat ook mooi is het thema is dat het op het einde wat donkerder wordt. Wat perfect in analogie is met het personage en met de film, dat ook met de minuut donkerder wordt. Dat het thema gewaardeerd wordt door vele personen is het feit dat het gebruikt wordt in vele reclames, het bekendste voorbeeld is Luminus. Eenmaal je het gehoord hebt, kan je het wel begrijpen.

Maar hét mooiste thema is het liefdesthema. Man man, wat is dat voor een thema. Je krijgt het sporadisch te horen in storytime, maar in Ice Dance krijg je al een veel mooiere versie. Dat, mijn beste collega liefhebbers der filmmuziek is wat een liefdesthema moet zijn! Het is gewoonweg geweldig, een bloedmooie melodie, ondersteund door nog een geweldiger koor. In Ice Dance is de orkestratie nog vrij minimaal en krijgt het koor de hoofdrol. Woorden zingen ze niet, maar het is een OOOOH of AAAAAH, klinkt misschien heel belachelijk. Maar het is zo effectief. Na Ice Dance, gaan je nekharen overeind staan van de schoonheid.
Maar na The Grand Finale gaan je nekharen regelrecht overeind staan van de schoonheid. Als iemand aan mij vraagt wat ik de mooiste track aller tijden vind, dan zal deze Grand Finale zeker op de eerste plaats staan. Hier krijg je het liefdesthema te horen als nooit te voren. Het begin van de track beschrijf ik altijd als het vallen van druppels. De kleine akkoorden zijn zo georkestreerd alsof het lijkt dat minieme regeldruppels vallen. De strijkers komen langzaam in het gehoor, en ook de celesta komt terug. Vanaf dat het koor begint te zingen, dan weet je dat het goed zit. Maar dan begint het pas. De opbouw begint. Het koor zingt eventjes praktisch alleen, met mooi fluitwerk en licht strijkerwerk dat erbij komt. Het liefdesthema wordt kort aangegeven door enkel het koor. Dan komen de strijkers meer prominent aanwezig, en krijg je een praktisch perfecte opbouw voor het geheel. Een aanzet tot het thema, en dan komt het mensen. De opwekker van kippenvel, de opwekker van pure emotie. Het liefdesthema op een manier gespeeld zodat je niet anders kan dan het prachtig te vinden, het te adoreren. Je raakt er werkelijk geëmotioneerd door. Het orkest is meer aanwezig dan op de rest van de score, en is een perfecte basis voor het koor dat terug fantastisch zingt. De zwevende strijkers vind ik het meest prachtige aan deze track. Zeker het beste dat Danny Elfman ooit heeft geschreven!

Naast deze twee grote thema’s heeft Elfman ook nog kleinere thema’s geschreven voor het personage Esmeralda en de Suburbia. Beide zijn ook geweldig en passen ook perfect bij de film.

Conclusie
Wat zijn de sterktes van deze score? De twee meest prominente thema’s, die behoren tot de meest legendarische ooit geschreven. Wat ook een enorm pluspunt is, is het koor dat gedurende de hele score aanwezig is, maar waarvan je geen genoeg kunt krijgen. Is dit de beste score van Danny Elfman? Zeker en vast. Begin de jaren 90 was hij op zijn best, rekening houdend dat het een onervaren componist was. Voor deze score had hij nog maar twee andere scores geschreven. Met Edward Scissorhands heeft Danny Elfman zich op de kaart gezet als topcomponist. Is hij een buitenbeentje? Ja, dat is hij. Maar zoals in deze film wordt aangetoond, zijn de buitenbeentjes meestal de interessantste mensen. Zo ook met Danny Elfman. Dit is Elfman’s beste score. The Nightmare Before Christmas komt op een welverdiende tweede plaats. Edward Scissorhands is een onovertroffen meesterwerk van een buitenbeentje, een geweldige componist genaamd Danny Elfman. Een tien is zeker het cijfer dat deze score verdiend!

Kim: You see, before he came down here, it never snowed. And afterwards, it did. If he weren't up there now... I don't think it would be snowing. Sometimes you can still catch me dancing in it.
Edward Scissorhands - 10/10 - Recensie van Wilco de Jong, ingevoerd op
Perfecte filmmuziek voor een perfecte sprookjesfilm. Een kinderkoor (de Paulist Choristers of California) in combinatie met lichte strijkers en een 'speeldoosje'/ xylofoon voeren de boventoon op dit album. Sinds het uitkomen van de soundtrack in 1990 is deze stijl honderden malen geïmiteerd.

De muziek is zeer thematisch: er is een hoofdthema voor Edward dat vrolijk, teder of verdrietig gespeeld wordt en een liefdesthema dat eveneens teder of voluit romantisch ten gehore gebracht wordt. In de nummers 'Etiquette Lesson' en 'Ice Dance' worden het Edward's Theme (Titles) en het Love Theme respectievelijk uitgewerkt.

Danny Elfman schreef duidelijk muziek met in eerste instantie een zoete of tedere smaak, maar in tweede instantie ook een grimmig zwarte inslag... De muziek heeft al met al een zeer sterke stijl, wat ervoor kan zorgen dat dit album lang niet altijd opgezet kan worden. Dit maakt deze score van Danny Elfman niet minder goed! De opbouw van emoties over de tijdsspanne van de soundtrack, de kleine muzikale uitstapjes naar de wonderlijke wereld van technologische uitvindingen van Edward's 'schepper', de prachtig tedere muziek voor Edward's eerste kennismaking met Kim ('Home Sweet Home') en daarna - uiteraard - Edward's val uit de gratie waarvan het wrange muzikaal zo mooi is uitgewerkt in 'The Tide Turns'... De bitterzoete finale is na alles wat ervoor te horen was met recht een muzikale krachttoer ('The Grand Finale'). Edward Scissorhands is een heerlijke luisterervaring!

Qua stijl komen misschien sommige passages uit Batman Returns nog het meest dichtbij. Anders is Black Beauty ook aardige vergelijking. In ieder geval een 'must' voor de Elfman-fan!
Edward Scissorhands - 09/10 - Recensie van Wim Minne, ingevoerd op
Als er iemand in de filmmuziekwereld een aparte stijl heeft, is het toch Danny Elfman. Zijn muziek bereikt altijd die sfeer dat een film nodig heeft, waar sommigen toch niet altijd in slagen. Kijk maar naar Batman en Sleepy Hollow. Echte kaskrakers met supermuziek.

En van supermuziek hoort deze Edward Scissorhands er ook bij. Het verhaal van de man die verminkt is met handen als scharen is redelijk bekend. Hij wordt ondanks zijn verminking geadopteerd in een (cliché-achtige) Amerikaanse buurt. Edward wordt verliefd op de dochter van zijn adoptiefmoeder.

Een mooie film vereist dus mooie muziek. En die krijgt hij ook van Danny Elfman.
Het is feeërieke, vrolijke muziek geworden, met toch wel een speciaal koorgeluid. Als ik me niet vergis, worden de introduction Titles gebruikt, voor een reclame van Luminus. Het is muziek, feitelijk perfect voor de kerst, en toch...

De film is perfect geïntegreerd in de muziek: er ligt (voor mij) een dubbele bodem in. Het klinkt allemaal heel vrolijk, maar toch met een tragisch kantje.
En dat maakt Elfman tot één van de beste componisten van het moment. Hij kan (net zoals Williams) zijn film ver - "beelden" in de muziek.

"Ballet de Suburbia" is een speciale track: chaotisch en toch een geheel van klanken. Dat onmiddelijk wordt gevolgd door het prachtige Ice Dance: een prachtige prestatie van het koor.

Het koor is doorheen heel de cd magnifiek. En het heeft ook een belangrijke basis. Het koor zorgt voor dat extraatje meer. Geeft het magische effect aan alles, het tragische aan heel de cd.

Een prachtig werk van Elfman.
Edward Scissorhands - 04/10 - Recensie van Cohen Oat, ingevoerd op
Danny Elfman heeft in zijn lange carrière van filmmuziekcomponist een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Films als Batman, Big Fish, The nightmare before Christmas en Sleepy Hollow hadden hun grote succes toch vooral te danken aan de dragende muziek van Elfman. Zijn muziek wordt net als de composities van Ennio Morricone sterk bepaald door een of twee thema’s waaraan de gehele soundtrack is opgehangen. Hierdoor zijn de composities waarin het thema in al zijn pracht en praal te horen is vaak fantastisch, maar is de rest van de score daarentegen vaak erg eentonig. Zo is het ook voor de soundtrack van Edward Scissorhands, de film van meesterregisseur Tim Burton, wiens films altijd gekenmerkt worden door een fantasievolle invulling van het verhaal en daarmee gepaard gaande visuele flair.

Fantasie en de sprookjeswereld zijn duidelijk terug te vinden in de muziek van Elfman die zijn score van ‘Edward Scissorhands’ op een fantastische manier opent. Het main-theme wordt gespeeld door een klavecimbel, enkele strijkers, een harp en hele lichte zweverige zang van ‘the Paulist Choristers of California.’ Deze elementen worden in het vervolg telken malen hergebruikt, de ene keer met de accenten op de lichtvoetigheid de andere keer legt elfman juist weer de nadruk op de donkere kant van het thema. Maar nergens wil het echt vlammen. De score heeft een perfect thema maar door de zeer magere uitwerking ervan strandt de muziek uiteindelijk om in een enorme anticlimax te eindigen. En daar brengt het vreselijke ‘With these hands’ van Tom Jones al helemaal geen verandering in.
Edward Scissorhands - 10/10 - Recensie van Lennart de Wilde, ingevoerd op
Wat loopt meneer Coen Haver nou te bazelen dat deze score van Danny Elfman voor Tim Burton's Edward Scissorhands niet goed is? Dan heeft hij ook geen verstand van het hele soundtrack gebeuren. Alleen die opmerking over Tom Jones' With These Hands is volkomen terecht, dat heeft helemaal niets met de goeie muziek van Danny Elfman te maken. Dat is gewoon omdat Jones nergens anders aan de bak kon komen, tot ie dacht: "Hé, laat ik eens wat films verpesten."
Maar goed; ik ben het helemaal niet met Haver eens, de score is sprookjesachtig en origineel. De muziek ondersteund de beelden van Tim Burton geweldig. Ik had de cd allang, maar luisterde hem bijna nooit. Tot ik de film zag en doorkreeg hoe goed muziek was.
Ik had bijna nog een negen gegeven vanwege nummer 17, maar ik geef toch een dikke verdiende tien voor maestro Elfman.

Lennart de Wilde
Edward Scissorhands - 08/10 - Recensie van Joris Kessels, ingevoerd op
Één van de meest aangrijpende soundtracks die ik ooit heb mogen beluisteren. Met name de track ‘falling in love with Kim’ raakt het hart. Door het koor en het klokkenspel krijgt alles een mysterieuze klank en brengt het net als de soundtrack van Harry Potter And The Sorcerer’s Stone een soort van kerstgevoel bij mij naar boven. Bij andere opinies en de bespreking wordt gewag gemaakt van het feit dat deze soundtrack nooit zou vervelen, ik zie echter niet waarom dat zo is, bij mij kan ie dat namelijk soms wel. Dit weit ik aan de donkere gedeeltes en een overkill van het concept waardoor deze soundtrack zo goed is (melodramatisch vrouwengezang). Verder geen slecht woord over deze soundtrack.

Absoluut een must have.
Edward Scissorhands - 10/10 - Recensie van Melvin Ramon Visser, ingevoerd op
Ik heb deze soundtrack (gelukkig) al wat jaren in mijn bezit. Na het zien van deze film een aantal jaar geleden, was ik ontzettend onder de indruk van deze prachtige score. Dit is mijn favorietste soundtrack van Danny Elfman, en ook de film zelf staat in mijn top 5. Ik heb altijd deze soundtrack willen hebben, omdat de muziek me altijd emotioneel raakte. Geniet van deze score en leef mee met Edward.....
Edward Scissorhands - 10/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
De ietwat eigenaardige, maar toch pakkende film van Tim Burton wordt begeleid door sprookjesachtige muziek gecomponeerd door Danny Elfman. Je wordt meteen meegesleurd in de magische wereld van Edward Sciccorhands. Deze soundtrack schaart zich moeiteloos bij de lijst van toppers zoals Titanic en Schindlers list. Een erg positief gegeven is dat deze soundtrack werkelijk nooit verveelt!
Edward Scissorhands - 09/10 - Recensie van Do Hann, ingevoerd op
Dit is een prachtige soundtrack, maar je moet er wel zuinig mee zijn. Als je hem namelijk te lang luistert kan hij nog wel eens saai worden. Danny Elfman heeft met deze score een mooie sfeer mee bereikt die echt past bij de film. En het is goed hoorbaar hoe het introliedje van desperate housewives een verband heeft met 'ballet de suburbia'.
Edward Scissorhands - 10/10 - Recensie van Peter Van Riet, ingevoerd op
Deze score is in 3 woorden te omschrijven:
"De Perfectie zelve" De prachtige lyrische thema's, hemelse koren, een combinatie tussen hemel en hel. Beter valt het niet te omschrijven. Wie de film heeft gezien zal gewoon smelten voor de dodelijke combinatie tussen film en filmmuziek...
Edward Scissorhands - 08/10 - Recensie van Tim , ingevoerd op
Sommigen zullen zich wellicht de muziek uit de TV1-quiz 'mensenkennis'herinneren. Prachtige keuze gebaseerd op het Edward Scissorhands thema. De muziek schept een magische sfeer door gans de film.
Zeker een aanrader.
Edward Scissorhands - 10/10 - Recensie van tim van den Eynde, ingevoerd op
Buitengewoon .. en tijdloos. totaal niet gebonden aan de prachtige film maar muziek die binnen honderd jaar nog bekend gaat zijn.
De muziek van deze soundtrack werd gebruikt in:

The Nightmare Before Christmas (Trailer)
Lemony Snicket's a Series of Unfortunate Events (Trailer)

Andere soundtrack releases van Edward Scissorhands (1990):

Edward Scissorhands (1990)
Edward Scissorhands (2015)
Edward Scissorhands (2021)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer