Lost Highway


Interscope Records (0606949009021)
Film | Releasejaar: 1997 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.I'm DerangedDavid Bowie2:38
2.Videodrones; QuestionsTrent Reznor0:44
3.The Perfect DrugNine Inch Nails5:15
4.Red Bats With Teeth Angelo Badalamenti2:57
5.Haunting And Heartbreaking Angelo Badalamenti2:08
6.EyeThe Smashing Pumpkins4:51
7.Dub Driving Angelo Badalamenti3:43
8.Mr. Eddy's Theme #1Barry Adamson3:31
9.This Magic MomentLou Reed3:23
10.Mr. Eddy's Theme #2Barry Adamson2:13
11.Fred And Renee Make Love Angelo Badalamenti2:04
12.Apple Of SodomMarilyn Manson4:26
13.InsensatezAntonio Carlos Jobim2:53
14.Something Wicked This Way ComesBarry Adamson2:54
15.I Put A Spell On YouMarilyn Manson3:30
16.Fats Revisited Angelo Badalamenti2:31
17.Fred's World Angelo Badalamenti3:00
18.RammsteinRammstein3:26
19.Hollywood SunsetBarry Adamson2:01
20.Hierate MichRammstein3:02
21.Police Angelo Badalamenti1:39
22.Driver DownTrent Reznor5:18
23.I'm DerangedDavid Bowie3:50
 71:57
Schrijf zelf je recensie

 

Lost Highway - 05/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De Amerikaanse film Lost Highway is een donkere thriller, die geregisseerd is door David Lynch (The Elephant Man, Blue Velvet, Wild at Heart, tv-serie Twin Peaks). De nogal surrealistische film heeft een behoorlijk psychedelische stijl en vertelt niet echt een samenhangend verhaal. Dat was ook een van de redenen waarom critici de film nogal mager waardeerden. De film kreeg zelfs een Stinkers Bad Movie-nominatie en was een flop in de bioscopen, maar kreeg naderhand meer waardering vanuit de arthouse scene.
Het verhaal draait om Fred en Renee Madison (Bill Pullman en Patricia Arquette). Nadat Fred een melding van een overlijden op z'n intercom aantreft, vinden ze een videoband voor hun huisdeur. En er komen meer banden, die in hun huis lijken opgenomen. Ze alarmeren de politie, maar die helpt hen niet. Op een feestje ontmoet Fred een man over wie hij eerder al gedroomd had en die hem vertelt dat ze elkaar al eerder ontmoet hebben. Hij verneemt dat deze man te maken heeft met het overlijdensbericht en Fred en Renee vertrekken van het feest. De volgende morgen ligt er weer een videoband voor hun deur. Dan wordt hij gearresteerd voor moord op z'n vrouw, met die band als bewijs...

De muziek bij deze film bestaat uit een groot aantal songs, terwijl de score is gecomponeerd door Angelo Badalamenti, zoals gebruikelijk bij films van Lynch. Ook Barry Adamson schreef de nodige aanvullende scoremuziek.
Het album dat van de muziek bij de film is uitgebracht laat vooral songs horen. Die songs hebben voornamelijk een stijl in de trant van de grunge, industrial rock, psychedelische rock en aanverwante stijlen, met artiesten die variëren van David Bowie, The Smashing Pumpkins, Lou Reed, Marilyn Manson en Rammstein.
Tegelijk zijn een aantal tracks een soort instrumentale songs. Het trage, wat Zuid-Amerikaans klinkende 'Insensatez' is daarbij nog een van de fraaiere tracks. Ook filmmuziekcomponist Trent Reznor heeft een aantal tracks voor deze film gecomponeerd en geproduceerd. Reznor maakt daarnaast onderdeel uit van de band Nine Inch Nails en heeft ook hun song 'The Perfect Drug' geschreven.
Een bekende songtitel is 'I Put a Spell on You', die hier in de hitparades heeft gestaan in de uitvoering van Creedence Clearwater Revival. Marilyn Manson maakt er een nogal psychedelische en schreeuwerige uitvoering van.

De scoremuziek van Badalamenti en Adamson op dit album is gemiddeld wat rustiger en heeft vaker een beetje een film-noir kleuring. Toch speelt in de muziek van Badalamenti een psychedelische kleuring enigszins een rol. Waar Badalamenti vooral bekend is van zijn meer slepende elektronische klanken, is dat bij deze score zeker niet het geval. De saxofoon speelt een grotere rol en dat begint al gelijk in 'Red Bats with Teeth', die vooral drijft op een scheurende sax, soms zelfs twee, en stevige drumpercussie.
In 'Hauting & Heartbreaking' presenteert Badalamenti wel z'n bekende wat meer dromerige klanken, maar heeft de muziek een dreigende kleuring. 'Dub Driving' heeft vooral een elektrische gitaar, een bas en beperkte percussie als instrumentatie, waarbij die gitaar riffs speelt die wat meer uit de verte lijken te komen.
'Fred & Renee make Love' laat vooral donkere strijkers horen in een nogal dreigend arrangement, waarin ook stemmen iets zeggen. 'Fats Revisited' heeft een lichte jazzy kleuring met keyboardklanken en strijkers, terwijl 'Fred's World' weer Badalamenti's typerende dromerige sfeer laten horen in een licht melodieus en best aangenaam voortkabbelend arrangement. 'Police' tenslotte is meer een soort soundscape-track van traag meanderende klanken, die een wat unheimische sfeer neerzetten. Muziek is het nauwelijks te noemen.

De muziek van Barry Adamson is wat steviger en vlotter dan dat van Badalamenti en heeft veel meer een jazzy-funky kleuring, waarbij het elektronische orgel een behoorlijke rol speelt. Van Adamson staan vier tracks op dit album en 'Hollywood Sunset' is daarvan de laatste en de track van hem die het beste in het gehoor ligt. Maar ook deze track heeft een stevig funky kleuring.

Kortom, dit soundtrackalbum van de film Lost Highway van David Lynch bevat 9 gezongen songs, 7 tracks van scorecomponist Angelo Badalamenti, 4 tracks van Barry Adamson, die de aanvullende scoremuziek verzorgde en nog 3 andere instrumentale tracks. De songs zitten vooral in de stijl van de grunge en psychedelische rock, terwijl de muziek van Badalamenti veel toegankelijker is, hoewel veel minder in zijn typerende dromerige kleuring. De muziek van Adamson heeft een wat meer funky kleuring, terwijl de beide tracks van Trent Reznor wat meer in de trant van de elektronische punkrock liggen. Van de muziek op dit album ligt die van Badalamenti eigenlijk nog het beste in het gehoor. De scoremuziek van Badalamenti komt uit op een waardering van 61 uit 100 punten, maar de waardering voor het geheel als luisteralbum komt voor mij niet hoger dan een magere 48 uit 100 punten.


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer