Copernicus' Star


La-La Land Records (826924116524)
Film | Releasedatum: 01/03/2011 | Film release: 2009 | Medium: CD, Download
Beperkte oplage: 1000 exemplaren
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Prologue2:30
2.To the Stars1:27
3.Prophecy1:41
4.Lands Far Away1:02
5.A Thief2:11
6.Breaking Free1:55
7.Aquarius4:30
8.Anna and Volder3:51
9.Ghosts2:04
10.Sour Apples1:55
11.The Hunting Dogs2:47
12.The Bull's Eye1:31
13.Medic2:28
14.Snakes2:16
15.Forbidden Book2:15
16.The Philosopher's Stone4:55
17.Faustus2:09
18.Jubilee2:07
19.He Who Stopped the Sun1:35
20.Scholars2:02
 47:10
Schrijf zelf je recensie

 

Copernicus' Star - 09/10 - Recensie van Sander Neyt, ingevoerd op
Uw nederige recensent heeft voor het eerst muziek van Abel Korzeniowski gehoord tijdens de World Soundtrack Awards. Stilness Of The Mind van A Single Man werd gespeeld en ik werd meteen verliefd op de prachtige muziek van deze Poolse componist. Gelukkig waren er nog mensen die verliefd werden op deze score, want Korzeniowski begint meer en meer erkenning te krijgen. Zijn stijl is met niemand te vergelijken. Zijn melodieën zijn zo catchy doch zijn het niet altijd de meest makkelijke melodieën om te luisteren. Korzeniowski slaagt er steeds in om zijn muziek goed naar voor te brengen. Uw nederige recensent heeft zich verdiept in het nu nog sporadische werk van Abel Korzeniowski en de resterende dagen van juni zal ik deze opvullen met het plaatsten van een recensie van elke score van Korzeniowski die ik in mijn bezit heb.

Nadat ik verliefd was geworden op de muziek van A Single Man, wou ik zo veel mogelijk muziek van Abel Korzeniowski horen. Nadat ik W.E. al had gekocht, veel mijn oog op iets anders. Muziek voor een Poolse animatiefilm over Copernicus. Noch had ik al van de film gehoord noch had ik al één noot muziek gehoord van de score voor de film. Maar dankzij La-La Land Records is er een gelimiteerde soundtrack verschenen van deze score. Slechts 1000 exemplaren zijn er over de gehele wereld en dankzij de uitmuntende diensten van de plaatselijke platenboer ben ik in het bezit geraakt van deze Copernicus’ Star.

Het geschal van trompetten openen de eerste track genaamd Prologue. Ze spelen van de eerste keer het geweldige hoofdthema van deze score en je merkt meteen dat het een score van een compleet ander kaliber is dan de overige werken van Korzeniowski. Wanneer dan de strijkers erbij komen, dan weet je dat het goed zit. Als daarna er nog een geweldig koor opduikt, dan heb je kippenvel over je gehele lijf. Dat mijn beste liefhebbers der filmmuziek is het hoofdthema van de score. En wat voor één! Het is entertaining, het is speels maar toch heeft het een donker tintje met zich mee. Je krijgt het in allerlei versies te horen op deze score. Bijvoorbeeld in het tweede deel van Prophecy. Daar krijg je het te horen op een manier die rechtstreeks naar je ziel gaat. Het thema gezongen door een vrouwenstem die er zodanig veel gevoel in legt dat het gewoonweg niet anders kan dan dat je ervan houdt. Enkel en alleen voor dit thema is het de moeite om deze score te kopen.
Maar Korzeniowski trakteert ons op nog een hoofdthema. Een thema dat ook de moeite is. De mooiste versie is te horen in Scholars. Daar wordt het thema op een prachtige, adembenemende wijze naar voor gebracht door het koor dat alweer het thema zingt. Dat enthousiasme straalt er terug vanaf. Ook is er een prachtige versie te horen in A Thief. Meer zelfs, Korzeniowski combineert zijn twee hoofdthema’s tot één mooi geheel. Het is zowaar prachtig om te aanhoren.

Er zijn nog drie kleine andere thema’s in deze score verwerkt. Het eerste thema is een fantasierijk thema dat voor het eerst te horen is in Lands Far Away. Rustig vooruitduwende strijkers spelen het thema dat vooral heel rustig en heel kalm klinkt. En het klinkt helemaal niet verkeerd. Helemaal geweldig vind uw nederige recensent het als Korzeniowski het op het einde vermengd met zijn eerste hoofdthema.
Ook op deze score is er actie te horen. We associëren Korzeniowski niet altijd met actiemuziek, maar hemeltjelief, de man kan er wat van! In Aquarius is voor het eerst zijn actiemuziek te horen. De track begint meteen met het actiethema van de score. Snel spelende strijkers beginnen het stuk, daarna vergezeld door enorme blazers en de nodige percussie. Het klinkt allemaal heel donker, zeker als je weet wat vooraf is gegaan. Maar wanneer dan de componist terug overschakelt naar zijn hoofdthema dan heb je zin om zomaar abrupt te applaudisseren. Maar dan is het voorgoed gedaan met de luchtigheid van de track. Een groots eng klinkend Gregoriaans koor komt op de proppen en zingt een melodie die zo angstaanjagend is, zo eng is dat je beslist een klein beetje in een duikt van angst. GEWELDIG! In het boekje bekend dat Aquarius de eerste track is die hij had geschreven. En beschouwt het stuk dan ook als de ruggengraat van de gehele score. Het is meteen ook de beste track van de gehele score.
Een laatste thema is te horen in Anna & Volder. Dit is terug een zeer luchtig thema. Het wordt voornamelijk gespeeld door de dwarrelende strijkers die we intussen al gewoon zijn in deze score.

Buiten deze geweldige thema’s zorgt de Poolse componist ook voor veel sfeer. De film speelt zich af in de middeleeuwen, dus is er natuurlijk middeleeuwse muziek te horen in deze score. Het meest middeleeuws getinte nummer is Jubilee. Persoonlijk is dit niet zo mijn ding. Maar de liefhebbers van middeleeuwse muziek zullen hier zeker aan hun trekken komen. Wat ik dan wel goed vind is het nummer Faustus. Dit is het hoofdthema maar wel in een middeleeuws jasje. En ik houd ervan van ganser harte. Wat ik ook nog wil bespreken buiten de sfeer, is de orkestratie. Deze is zeer rijk, gevarieerd en zeer kleurrijk. Strijkers, houtblazers, koperblazers; het is allemaal aanwezig in deze Copernicus’s Star. Daarbij nog eens een geweldig koor, en je hebt een echt pareltje vast.

Conclusie
“I wanted the whole score to be like a beautiful, ornate piece of vintage jewelry. Gold, lustrous and magnificent, almost excessive.” Dit schrijft Korzeniowski in het boekje van de soundtrack. En is het hem gelukt? Daar mag je zeker van zijn. Copernicus’ Star is alles wat een goede score moet zijn. Geweldige thema’s, geweldige orkestraties, geweldige actiemuziek en daarbovenop een koor dat alles net dat tikkeltje epiek toevoegt wat deze score nodig heeft. Niet zo sterk als A Single Man, maar het komt godverdikke heel dicht in de buurt! Het is 47 minuten genieten van geweldige muziek. 9 voor deze Copernicus’ Star van Maestro Abel Korzeniowski.
Copernicus' Star - 09/10 - Recensie van Joris Hermy, ingevoerd op
Abel Korzeniowski was tot voor kort een nobele onbekende, tot hij doorbrak met het adembenemende - en de terecht meermaals bekroonde score voor - ‘A Single Man’. Toch bleef er een zekere twijfel of het hier niet ging om een eendagsvlieg. Met ‘Copernicus’ Star’ echter laat de componist zich van zijn meest epische kant zien en overtreft hij werkelijk alle verwachtingen!

Met ‘Prologue’ neemt de soundtrack een vliegende start. Een magisch thema wordt aangekondigd door Keizerlijke kopers op vleugels van strijkers, houtblazers en een meezwemend koor. In ‘Prophecy’ krijgt het hoofdthema een mythische variatie met kleurrijke stemmen die doen terugdenken aan de magistrale opener uit de ‘a Beautiful Mind’ soundtrack van componist James Horner. ‘Breaking Free’ klinkt precies zoals de titel doet vermoeden en ook ‘Aquarius’ scandeert grandeur weliswaar met een ondertoon die duisternis herbergt. Het middendeel van de soundtrack borduurt verder op deze donkere toonzetting. Daarnaast is er is ook nog plaats voor Middeleeuws klinkende muziek; vooral in de tracks ‘Faustus’ en ‘Jubilee’. De score eindigt perfect zoals het hoort met het opzwepende ‘Scholars’.

De vele hoogtepunten van deze score zijn te talrijk om één voor één toe te lichten, want de score bevat geen enkele seconde vale muziek en klinkt heel gevarieerd. De uitvoering door het Polish Radio Symphony Orchestra & the Cappella Corale Varsaviana Choir klinkt bezield, groots en uiterst vibrant.

De conclusie na het beluisteren van deze fantastische score van Korzeniowski is niks minder dan verbluffend. Het is niet te geloven dat dit dezelfde componist is die de subtiele muziek schreef voor ‘A Single Man’ en daarmee zet hij zichzelf stevig neer als een muzikale kameleon en plaatst zich muzikaal tussen de allergrootsten. En mocht je jezelf nog afvragen hoe ‘larger than life’ nu precies klinkt, beluister dan zeker deze score want eenmaal je ermee klaar bent wil je deze gewoon direct opnieuw beluisteren. Een dikke aanrader dus en een verplichte aanschaf voor iedere liefhebber van goede filmmuziek!
Presenting the original motion picture score to the 2009 animated feature COPERNICUS’ STAR, produced in Poland by the The Animated Films Studio and directed by Zdzislaw Kudla and Andrezej Orzechowski. Acclaimed composer Abel Korzeniowski (A SINGLE MAN, METROPOLIS(‘04 re-issue), BATTLE FOR TERRA), crafts a wonderfully rich orchestral score, lending heart, awe and magic to this charming tale of the famed 16th century astronomer, Nicolaus Copernicus. Produced by Abel Korzeniowski & Dan Goldwasser and mastered by James Nelson, this amazing, colorfully orchestrated score is a must-listen for all film music enthusiasts. This is a limited edition of 1000 Units.

Soundtracks uit de collectie: Animation

Road to El Dorado, The (2000)
Mondes Engloutis, Les (2002)
Mickey And The Beanstalk (1968)
Xanadu Next (2013)
Titan A.E. (2014)
Toy Story 3 (2010)
Toy Story (1996)
AristoChats, Les (1994)
Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers (2004)
Incredibili Avventure (2006)

Soundtracks uit de collectie: Limited Editions

Heart is a Lonely Hunter, The (2009)
Hills Run Red, The (2010)
Galaxy Quest (2012)
This Girl for Hire (2008)
Max and Helen / The Oasis (2009)
Predator (2010)
Star Trek: Enterprise Collection (2014)
Vibes (2014)
Cinema Tivoli (2010)
Electra Glide in Blue (2012)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer