Inception
Complete Score


Film | Releasejaar: 2010 | Film release: 2010 | Medium: Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.Logos0:45
2.Cobb Meets Saito2:05
3.Extraction7:05
4.Audition1:17
5.I Don't Like Trains1:06
6.Hotel & Helicopter6:08
7.Miles Introduces Ariadne4:53
8.Physics & Subconscious3:46
9.Totem1:14
10.Thief & A Forger1:48
11.Mombasa Chase2:33
12.Penrose Steps & Sleepers5:09
13.Vultures Are Circling3:15
14.Strategy7:03
15.Dreams Or Memories5:43
16.En Route3:29
17.Looking Into LimboInterrogation5:59
18.Saito's Fate0:43
19.Disappointed1:43
20.Mal & Cobb7:06
21.Into The Van3:13
22.Mr. Charles12:34
23.Destabilization2:43
24.Planning The Diversion1:22
25.To The Complex3:28
26.It's A Trap8:51
27.Walking Through Limbo4:43
28.An Idea Is Like A Virus2:23
29.Truth Once Known7:30
30.Fischer & Son3:27
31.Honor Our Agreement4:43
32.Welcome Home Mr. Cobb3:39
33.F Riff Suite1:58
34.Mal Dark Suite7:53
35.Mombasa Suite4:55
36.E Tragic Strings Suite1:39
37.Kick It Suite4:06
38.Time Suite4:38
39.Looking Into Limbo (Alternate)0:53
40.Mr. Charles (Alternate)2:40
41.Incepton Trailer Music1:17
 161:25
Schrijf zelf je recensie

 

Inception - 07/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De Amerikaanse film Inception van regisseur Christopher Nolan was een gigantisch succes, zowel in de bioscopen als bij de critici. De film won dan ook vele prijzen, waaronder vier Oscars en nog vier Oscarnominaties, waaronder die voor Hans Zimmer's muziek. Nolan, die het verhaal al in 2003 heeft geschreven, vond dat hij nog te weinig regie-ervaring had om zo'n ingewikkeld verhaal tot een goed einde te brengen. Daarom duurde het nog tot 2010 en vier films later, voordat hij het aandurfde met dit ingewikkelde verhaal.
Dat verhaal gaat over dromen. Dominick Cobb (Leonardo DiCaprio) en zijn companen beheersen de kunst om via de dromen van een ander bedrijfsgeheimen te stelen. Ze noemen zich 'extractors', die zich met die ander verbinden via een apparaat. Ze betreden daarmee de droom van een ander en proberen via die weg de dromer te beïnvloeden en te laten denken dat hij wakker is. Ze hebben hun kunsten laten zien aan de Japanse zakenman Saito (Ken Watanabe), die hen in zijn droom toeliet voor een test. Hij wil hen niet gebruiken om informatie van anderen te stelen, maar om anderen te beïnvloeden door via dromen ideeën in hun onderbewustzijn te planten. Maar er blijken binnen dromen ook weer andere dromen te liggen, en daarbinnen nog weer andere...

Voor deze geweldige spektakelfilm heeft regisseur Nolan aan Hans Zimmer gevraagd om de muziek te componeren. En Zimmer heeft voor deze film een volledig elektronische score geschreven, die in de film werkt als een extra hoofdpersonage, want de muziek ligt bijna voorop de film in plaats van op de achtergrond. Die heftige aanwezigheid van de muziek geeft de film een enorme extra impact en werkt binnen het kader van de film op een perfecte manier samen met het filmverhaal, waarbij de timing van de muziek heel precies kwam, net zoals het verhaal draait om de timing binnen de dromen.
In de film is de bekende song 'Non, je ne Regrette Rien' van Édith Piaf een aantal malen te horen, ook weer gerelateerd aan die timing, en Zimmer heeft daarvan in zijn score gebruik gemaakt. Een kort stukje van de song is in een van de tracks nog even te horen.

De muziek in de film draait bijna om ritme, vooral het ritme van de hartslag. Tegelijk speelt het verhaal zich voor een groot deel af in het onderbewuste, waardoor Zimmer zijn muziek regelmatig een wat psychedelisch karakter heeft gegeven. Melodie speelt daarbij duidelijk een ondergeschikte rol en vaak is de muziek ook nog tamelijk minimalistisch. Op die veelal wat minimalistische klanken zet Zimmer dan nogal eens een heftig grommende ritmische klank. Soms doet die klank denken aan een scheepstoeter, maar ook zware industriële klanken en heftig dreunende percussie worden door Zimmer veel gebruikt.
De score heeft een paar grootse thema's. Hoewel je eigenlijk nauwelijks van themamelodieën kunt spreken, heeft elk thema z'n eigen kleuring in ritme en klank. Een paar thema's springen er duidelijk uit, waarbij het 'Time-thema' het fraaiste en meest bekende thema van de score is. Dit thema is in een aantal tracks te horen en door de heldere klankkleur van getokkelde gitaren en met fraaie harmonieën springt dit thema er duidelijk uit.
Maar ook enkele andere thema-kleuringen doen het best wel goed. De score kent een aantal muzikale motieven, maar het gemis aan echte melodieën is een behoorlijk minpunt bij het beluisteren van de score, los van de film. Ik heb de film gezien en was onder de indruk van de muziek. Wel merkte ik ook toen al dat de muziek alleen in de film goed werkt, maar los daarvan een stuk minder aantrekkelijk is. Dat blijkt dan ook duidelijk bij het beluisteren ervan.
Met name de vele wat minimalistische tracks met vaak een wat psychedelische inslag zijn niet erg fraai om te beluisteren. Vooral de ruime eerste helft van dit uitgebreide album heeft daar last van. Weliswaar zitten er enkele fraaiere gedeelten tussen, maar die trekken de score niet echt omhoog. Pas na zo'n anderhalf uur luisteren komen de eerste echt aantrekkelijke tracks voorbij.
Een duidelijk afwijkende track is 'Mombasa Chase'. Hier ligt het ritme niet in de buurt van de hartslag, maar pakweg tien keer zo hoog. Met bijna trance-achtige percussie wordt de spanning hier flink opgevoerd. En ook nu ontbreken de zwaar grommende geluiden niet. Deze heftigheid wordt dan weer opgevolgd door een track met vooral psychedelische geluiden, zonder dat je dit eigenlijk muziek zou kunnen noemen, eerder een soort soundscape van klanken en geluiden, die met de nodige galm omlijst worden. Daarvan staan er vele op dit album, waarbij een aantal tracks toch nog wat gedeelten hebben die wat steviger en fraaier zijn vormgegeven, maar de soundscape-achtige effecten overheersen toch wel erg vaak.

Aan dat overheersende psychedelische soundscape geluid komt pas vanaf de track 'Destabilization' een einde. Vanaf dat punt komen steeds vaker de fraaier gekleurde ritme-thema's naar voren. Vooral het time-thema is daarbij geweldig, die in een aantal tracks te horen is, uiteraard vooral in de 'Time-suite', maar ook 'Walking through Limbo' laat een lang gedeelte van dit thema horen.
Zimmer's thematiek voor deze film heeft vaak een wat dramatische en melancholieke inslag. Door de gebruikte harmonieën en motieven komt die muziek regelmatig wat tragisch-spannend over. De mooiste momenten zijn wanneer die tragiek opfleurt naar een meer melancholieke kleuring, waar een wat opgewektere klank in te horen is.
Toch overheerst in deze expanded editie de soundscape-achtige muziek en die valt duidelijk minder in de smaak. De Original Score van Inception bevat eigenlijk alle fraaiere thema's en is dan ook een betere keus dan deze expanded editie.

Kortom, met Inception heeft Hans Zimmer een voor de film uitstekende score gecomponeerd, die bij het kijken een grote impact heeft. Maar los van de film blijkt de muziek toch tegen te vallen. Vooral het hoge soundscape gehalte en de vele minimalistische underscore-muziek zorgen voor een veel lagere waardering dan je op grond van de film zou verwachten. Ook het grote gebrek aan melodie speelt de muziek parten. De beperkte melodieën zijn meer motieven te noemen, terwijl juist het ritme, de hartslag, de muziek tekent. Op dat ritme heeft Zimmer dan toch nog een paar fraaie thema's gecomponeerd. Die thema's kennen nauwelijks melodie, maar zijn meestal wel harmonieus en leunen zwaar op de heftige percussie of op andere zware, grommende klanken die op dat ritme worden ingezet. Vooral het sprankelende gitaarthema van Time is bijzonder fraai. De waardering voor het geheel van deze expanded score blijft vanwege de vele soundscape en minimalistische tracks echter hangen op 68 uit 100 punten.
World Soundtrack Awards: Soundtrack Composer of the Year (Genomineerd)

Andere soundtrack releases van Inception (2010):

Inception (2010)
Inception (2015)
Inception (2010)
Time (2020)
Time (2020)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer