Lucy


Idol (3700551763290)
Film | Releasedatum: 04/08/2014 | Medium: Download, CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Sister Rust3:25
2.First Cells1:00
3.Mr. Wang's Bloddy Suite, Pt. 1 to 44:37
4.Mr. Wang's Bloddy Suite, Pt. 5 to 72:56
5.All We Have Done with It1:29
6.Choose to Reproduce0:38
7.Inner Fireworks2:32
8.Lucy is Going Out, Pt. 11:35
9.Lucy is Going Out, Pt. 21:37
10.Tingjhou Hospital1:56
11.I Feel Everything2:09
12.Requiem in D Minor, K. 626: I. Introitus. Requiem aeternam5:19
13.Thank You for Sharing1:31
14.Taipei Airport0:39
15.Lucy and the Sniffer Dog1:04
16.Disintegration2:43
17.Green Beams1:34
18.Sling the Decks (The Single Barrel Mix)4:24
19.Pleasant Drive in Paris0:35
20.Sixty Percent Mess0:38
21.Grossing the Goon Sea1:50
22.GPS Control0:49
23.Goons and Guards0:48
24.Time Is Unity1:38
25.Blue Injection2:42
26.Melt into Matter3:30
27.Flicking Through Time2:00
28.Lucy and Lucy0:31
29.Moonbirth0:45
30.Origin of the World2:26
31.Where Is Lucy ?0:49
32.I Am Everywhere2:20
 62:28
Schrijf zelf je recensie

 

Lucy - 05/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De Franse actiefilm Lucy is geregisseerd door Luc Besson (Léon, La Femme Nikita, The Fifth Element, Taken), die ook het scenario schreef. Zijn eigen vrouw produceerde de film en zijn eigen bedrijf bracht die uit. De titel refereert aan een fossiele vrouw die in Australië gevonden is, waardoor hij geïnteresseerd raakte in de hersencapaciteit van mensen en waarop hij vervolgens het verhaal baseerde. De film is door de critici goed ontvangen en was in de bioscopen een enorm succes.
Lucy (Scarlett Johansson) is een jonge vrouw die in Taiwan studeert. Daar leert ze een vriend kennen, die haar erin luist om drugs te vervoeren voor een drugsbaron. Maar nadat haar vriend is vermoord, wordt zij gevangen genomen. Er wordt een verpakking met kostbare drugs in haar buik ingebracht, om die zo naar Europa te brengen. Maar als ze in haar cel in haar buik geschopt wordt, raakt een verpakking lek en komen de drugs in haar bloedsomloop. Daardoor blijkt ze over steeds toenemende fysieke en mentale krachten te beschikken. Ze brengt haar bewakers om en ontsnapt...

De muziek bij deze actiethriller is van Eric Serra, die al vele jaren de vaste componist van regisseur Besson is. Serra heeft voor deze futuristische film een evenzeer futuristische score gecomponeerd. De muziek is weliswaar een combinatie van orkestrale en elektronische klanken, maar de sfeer van de muziek is eigenlijk volop elektronisch. Daarbij heeft de muziek vaak de nogal donkere kleuring van dreiging en spanning. Het is een tamelijk avant-gardistische score geworden, zoals we een beetje van Serra gewend zijn, met vooral sfeerbepalende muziek. De term 'muziek' is vaak eigenlijk een te groot woord, want het zijn vooral geluiden, klanken en effecten die zorgen voor een soort spannende soundscape. Dat maakt de muziek echter niet bijster genietbaar, vooral niet wanneer die klanken ook nog eens vervormd worden.

Verwacht bij deze score geen melodieuze thema's. Wel zijn er de nodige melodieuze motieven. Er zijn slechts een paar tracks die beperkt wat meer melodie kennen, maar ook dan worden die wat meer melodieuze klanken ondersteund door grommende of ijzige underscore. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. In 'All We Have done With It' horen we een vlotte melodie in een soort jazzy stijl, zonder elektronische ondersteuning, en in de korte track 'Choose to Reproduce' tokkelt een gitaar in een kalm tempo.

Een groot deel van de muziek heeft een nogal industriële kleuring over zich, alsof de muziek is opgenomen in een grote fabriekshal. Dat effect ontstaat door de muziek te voorzien van een wat donkere, helder klinkend galm. Het zijn vooral de elektronische gekleurde soundscape-achtige tracks waarbij dit duidelijk naar voren komt. Het geeft aan de muziek een sfeer mee van dreiging en spanning in een onoverzichtelijke omgeving. Daarbij pakt Serra nogal eens grof uit, met bijna agressieve klanken en geluiden, die een futuristische sfeer oproepen.
Soms bestaat de muziek echter uit niet meer dan wat gezoem of een dreinend voortslepende toon. Die klanken worden dan nog wel eens onderbroken door percussieslagen, maar een aantal tracks zijn toch wel erg monotoon.

De combinatie van orkest en elektronische muziek is goed hoorbaar in 'Inner Fireworks', waar vooral de tweede helft van de track het orkest stevig ingezet wordt. Dan klinkt de muziek zowaar nog heel behoorlijk, al loopt het tempo naar het eind steeds verder op. Ook 'Melt into Matter' laat de strijkers redelijk melodieus spelen op een donkere onderlaag, waaraan Serra nog weer lage koperblazers toegevoegd heeft. Vanaf halverwege zingt een vrouwenstem een toch wel erg mooie melodie, in zelfs een harmonisch arrangement. De track 'Flicking Through Time' laat ook de orkestrale klanken op de voorgrond, met een fraaie underscore van lagere strijkers en een fraaie melodie die op altviolen wordt gespeeld. Daarmee zijn dit veruit de beide fraaiste tracks van het album. Maar ook 'Moonbirth' is een sterke orkestrale track, die het goed doet.

Naast de score van Serra staan op het album nog drie andere tracks. Het album opent met een song van Damon Albarn, die met 'Sister Rust' een tamelijk ingetogen en best wel fraaie song zingt. Halverwege het album vinden we het eerste deel uit het Requiem van Mozart, het zogenaamde Introitus. De gedragen koormuziek wordt rustig in adagio gezongen, onder orkestrale begeleiding. Dan is er als 18e track nog een uitvoering door The Crystal Method van 'Sling the Decks' in een soort remix versie. De muziek komt volledig uit de synthesizer, met veel scherpe klanken en een wat psychedelische sfeer. Duidelijk niet fraai.

Kortom, met zijn score voor de futuristische actiethriller Lucy heeft Eric Serra, zoals bij hem gebruikelijk, een nogal avant-gardistische score gecomponeerd. De muziek bestaat vooral uit elektronische klanken en geluiden, aangevuld met veel effecten en vervormingen. Vaak hebben die tracks een nogal soundscape-achtig karakter met nauwelijks melodie en een industriële sfeer van dreiging en spanning. Een enkele keer pakt Serra echter uit met veel fraaiere orkestrale muziek, waarbij de muziek dan ook veel melodieuzer is. Dat zijn echter niet meer dan een handvol tracks op dit album, terwijl ook twee tracks die niet van Serra zijn, bij de fraaiste horen. De waardering voor aangename beluisterbaarheid los van de film komt echter niet hoger dan 47 uit 100 punten.


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer