Eyes Wide Shut


Warner Bros. Records (0093624745020)
Film | Releasedatum: 13/07/1999 | Film release: 1999 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.Musica Ricercata, II Gyorgy Ligeti4:18
2.Waltz #2 from Jazz Suite Dmitri Shostakovich3:41
3.Baby Did A Bad ThingChris Issak2:54
4.When I Fall In LoveThe Victor Silvester Orchestra3:00
5.I Got It Bad (And That Ain't Good)The Oscar Peterson Trio3:11
6.Naval Officer Jocelyn Pook4:52
7.The Dream Jocelyn Pook4:57
8.Masked Ball Jocelyn Pook3:42
9.MigrationsJocelyn Pook Ensemble3:44
10.If I Had YouRoy Gerson7:01
11.Strangers In The NightPeter Hughes Orchestra2:31
12.Blame It On My YouthBrad Mehldau6:17
13.Grey Clouds Franz Liszt3:19
14.Musica Ricercata, II (reprise) Gyorgy Ligeti4:17
 57:43
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Eyes Wide Shut - 08/10 - Recensie van Peter Van Riet, ingevoerd op
Net zoals quasi alle andere films van Stanley Kubrick bestaat ook de soundtrack van zijn laatste film vlak voor zijn dood (hij stierf enkele dagen na de afwerking van de postproductie) uit zorgvuldig gekozen reeds bestaande muziek om de juiste sfeer van de film te creëren. En die juiste sfeer creëren was ongetwijfeld één van de meest belangrijke aspecten van deze surrealistische prent.

De muzikale leidraad doorheen de film is het, puur muzikaal gezien vrij saaie, 2 noten-motief dat aan de basis ligt van Lygeti's "Musica Ricercata". Filmisch-muzikaal misschien interessant, maar niet echt de reden waarom deze soundtrack me toch niet koud laat. Chris Isaac's is leuk, Shostakovich's Neovisionaire wals tevens best aangenaam om te horen, maar wat me vooral kippevel bezorgde was de Originele scoremuziek van Jocelyn Pook. Voor de film Eyes Wide Shut was ze niet zo actief in de filmmuziekwereld, maar sinds ze werd ontdekt door Kubrick heeft ze duidelijk de smaak te pakken gekregen een sindsdien heeft ze nog voor vrij veel films de muziek verzorgd. (cfr www.imdb.com).
Ook al staan er slechts 4 nummers scoremuziek van haar op de soundtrack, ik ben van mening dat ze de overige soundtrack ook best mocht verzorgen, het had alleszins ongetwijfeld interessenter geweest dan het inmiddels befaamde 2noten motief.
Haar eerste werk dat wordt voorgesteld op het album is "Naval Officer". Het is een werk dat geschreven is voor strijkersorkest met enkele soli, beginnend met de Cello solo in het begin. De compositie is niet écht gebouwd rond een thema maar eerder sfeervol bedoeld met vele harmonische lagen die telkens parallel met de structuur terugkeren, stagneren, met hoogtepunten om dan weer te verdwijnen in het niets vanwaar het kwam.
Het volgende, The Dream is qua sfeer, structuur en ritmiek zeer gelijkend aan Naval officer. Surrealisme is troef; de 2 stukken horen ongetwijfeld samen.

Het volgende stuk dat je kan vinden van Pook is Masked Ball. Een erg specifiek suk dat duidelijk voor een specifieke scène lijkt geschreven te zijn maar ook op zichzelf kan staan als stuk. Experimenteel als het is, is het ook weer vrij minimalistisch en repetitief. (zoals de 2 vorige 2 werken). Qua instrumentatie is het beperkt tot een eng strijkersensemble, een laag ritmisch slagwerkinstrument en 2 stemmen die lijken te improviseren en op elkaar in te spelen die het geheel een "broeierige" maar ook lichtelijk cerebrale sfeer geven.

Het volgende werk tenslotte, Migrations, is gebaseerd op het 2noten motief van Lygeti, maar dan in een exotische versie / orkestratie, met een instrumentatie die dezelfde exotische evocatie uit het vorige werk nog meer versterkt.
Wellicht van alle Kubrick-soundtracks is dit er één die behoort tot de meer op zichzelfstaand beluisterbare.


Eyes Wide Shut - 08/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
Kubricks laatste film speelt zich af in hedendaags Manhattan, New York. Tom Cruise spelt de rol van een dokter, getrouwd met een art curator (Nicole Cudman). Op een dag bekent zijn vrouw hem haar erotische fantasieën en dat ze hem bijna bedrogen heeft en dit is voor Tom Cruises' karakter het begin van een odyssee van seksuele en morele verkenning. Langs zijn nachtelijke escapades komt hij uiteindelijk terecht op een high society orgie ergens op een kasteel, maar het binnendringen in dat milieu bedreigt opeens zijn familie ...
Kubrik opteerde zoals gewoonlijk voor een ruime selectie aan source music, aangevuld met de bijzonder originele score van Jocelyn Pook. Ze creëerde voor de erotische fantasieën van het karakter van Nicole Kidman "Naval Officer," een stuk voor een strijkers ensemble dat zeer atmosferische en eenzaam klinkt. "The Dream" gaat verder op dit thema, maar brengt een aantal dissonante elementen in die de onlogische en onaangename aard van de droom aanduiden. Hetzelfde is ook terug te vinden in "Masked Ball", een erg donker en spookachtig stuk dat in de mystiek van die scène een onaangenaam element brengt. De vreemde stem hier is eigenlijk een liturgisch gezang dat achterstevoren wordt afgespeeld. Geniaal is "Migrations", Tom Cruise dringt dieper door in het kasteel waar de ene na de andere orgie plaatsvindt, opgebouwd met een sterk kleurvolle exotische percussie, bas gitaar en sopraan. De meest memorabele source music van de film is de piano, dit is Musica Ricercata II van György Ligeti. Dit vrij eenvoudige maar gebalanceerde spel van de piano met de scène in de film zorgt voor een zeer sterke spanningsopbouw. Ook interessant is de Shostakovich's Waltz 2 van zijn Jazz Suite. Tenslotte is Eyes Wide Shut misschien wel het meest verbonden met Chris Isaak's "Baby did a bad thing", zowel film als trailer gebruikte deze muziek bij deze schitterende scène.
Golden Globes: Best Original Score (Genomineerd)

Soundtracks uit de collectie: Kubrick Films

Full Metal Jacket (1987)
Eyes Wide Shut (1999)
Lolita (1997)
2001: A Space Odyssey (1996)
2001: Music From the Films of Stanley Kubrick (2005)
Alex North's 2001 (1993)
Spartacus (1991)
Barry Lyndon (1975)
Clockwork Orange, A (1998)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer