Star Wars: The Corellian Edition


Sony Classical (0886971404722)
Film | Releasejaar: 2007 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Star Wars Main Title And The Arrival At Naboo2:55
2.The Flag Parade2:11
3.Qui-gon's Noble End - Voice3:47
4.Jango's Escape3:47
5.Yoda And The Younglings3:56
6.General Grievous4:07
7.Anakin's Dark Deeds4:04
8.Imperial Attack 6:44
9.Ben Kenobi's Death/Tie Fighter Attack - Medley3:53
10.Yoda And The Force4:05
11.The Clash Of Lightsabers4:19
12.Sail Barge Assault5:04
13.End Title [from Star Wars Episode Vi]6:05
 54:57
Schrijf zelf je recensie

 

Star Wars: The Corellian Edition - 08/10 - Recensie van Thomas-Jeremy Visser, ingevoerd op
Star Wars: The Corellian Edition is een beetje een vreemde samenstelling van tracks. Origineel een bonus cd die met sommige uitgaven van de score Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith meeging, maar later besloot label RCA Victor toch maar over te gaan op een complete uitgave. Misschien overbodig, maar voor de fans een extraatje.

We beginnen met de intro van The Phantom Menace. De film werd ongenadig neergesabeld, maar voor veel leeftijdsgenoten van mij is het de reden dat we star Wars liefhebben. Ook wij kijken nu met een scheef hoofd naar Jar Jar Binks, maar we kijken ook met fascinatie naar de Pod-Race en het duel tussen Darth Maul en de twee Jedi. Waar de drie Star Wars Main Titles van de eerste trilogie nog verschilden van elkaar, doen die van de Prequel-trilogy dat niet. Na deze alom geroemde en befaamde intro horen we het republikeinse thema. Het is groots en meeslepend, voornamelijk gebracht door koper. The Flag Parade is eveneens van de eerste Episode, en te horen bij de Pod-Race. Wederom kiest Williams voor blazers in deze prachtige composities, die eigenlijk niets meer is dan een bombastische versie van Anakin's thema. Qui Gon's Noble end begint me het Sith thema, dat sterk wordt vertolkt door, verassing, blazers. Al snel bevinden we ons in heerlijke Williams-actiemuziek. Deze track wervelt van het scherm af, mede dankzij de snelle percussie en de prachtige uithalen van de strijkers. The Phantom Menace is de enige Star Wars score met zoveel blazers, en weinig emotie.

Attack of the Clones was daarop een enorme verbetering. We beginnen met Jango's Escape, een wervelende suspense track met een breed scala aan instrumenten. De constante percussie, de strijkers die in een duizelingwekkend tempo de spanning verhogen en de blazers die tot aan het uiterste gaan, een heerlijke actietrack. De andere kant van de bombastische orkestraties van Star Wars is te horen in Yoda and the Younglings. Daarin horen we een zachte tedere kant, geïntroduceerd door houtblazers. Al snel duikt het liefdesthema Across the Stars op, een prachtig, lieflijk thema dat tegelijkertijd erg krachtig is. Hierna horen we even blazers, gemoedelijk ons leidend naar een vredige, kalme versie van het Yoda-thema, dat we allemaal nog kennen va The Empire Strikes Back. Erna komt er een prachtig koor uit je boxen. Het zingt geheel met de sfeer mee kalm, haast hemels als Obi Wan en Yoda samen met een stel Padawan’s de sterrenstelsels bekijken. Naar het einde wordt het wat serieuzer, haast dramatisch. Er komt nog wel even een prachtig stuk strijkspel tevoorschijn, Across the Stars spelend.

We gaan verder met Revenge of the Sith. Waarom ze de track General Grievous erop hebben gezet is mij een raadsel. Heel die score was goed, op deze track na. Het is niet meer dan een opeenstapeling van percussie met lage hoorns ertussen door. Daarom maar meteen dor naar Anakin’s Dark Deeds, een van de sterkste tracks van Revenge of the Sith. Een mysterieus koor introduceert ons in de sfeer van de film, triest en wanhopig. Om vervolgens schaamteloos over te gaan op een apocalyptisch koor, gevolgd door een prachtige compositie, die koor en een sterke bombastische samenwerking tussen alle orkestgroepen die je maar kan bedenken samenvoegt. Het koor maakt immense uithalen als de film zijn climax bereikt.
John Williams heeft niet echt een thema voor Obi-Wan of Padme geschreven, maar als hij er een zou maken zou het klinken als het einde van de track. Emotioneel strijkers, en blazers die subtiel er door heen schetteren. Vervolgens sluit de track af met dezelfde, epische haast demonische blazers.

En nu gaan we terug naar 1977. De allereerste Star Wars film kwam uit en mensen keken verwondert naar de oude Obi-Wan Kenobi, de mysterieuze en kwaadaardige Darth Vader, en niet te vergeten de avonturen van C3-PO en R2-D2. John Williams carrier nam hier de lucht waardoor hij vandaag bekend taat als het icoon dat hij is. Imperial Attack herbergt nog steeds de kracht die het 32 jaar geleden had. Wat sommige mensen vergeten is dat de Imperial March nog niet bestond ten tijden van A New Hope. Het keizerrijk kreeg ingewikkelde of juist erg simpele motieven van Williams, gebracht door een compleet leger van Koperblazers. Hier en daar wordt het Force-thema effectief verweven in de actie, en ook Leia’s thema klinkt oersterk als het zijn opwachting maakt. Je voelt gewoon aan de spanningsboog/instrumentatie wanneer booswicht Vader opkomt of weer eens iemand van zuurstof berooft. Dit is waarom Star Wars een ook wel een Space-Opera wort genoemd, Williams maakte deze Science-fiction, doordrenkt in na-oorlogse fantasie eigenhandig een stuk interessanter en waarschijnlijk zouden de films zonder Williams niet eens werken, iets wat Lucas zelf vaak genoeg heeft toegegeven.
De reden waarom deze films ook wel een een “Space Western” worden genoemd is voor de hand liggend. Naast de epische verhaallijn en de thematiek zijn de films namelijk ook gewoon heel erg leuk om naar te kijken. Wie vergeet nou het ruimtegevecht tussen de Tie-Fighters en Han Solo’s Milennium Falcon? En als je daaraan denkt hoor je meteen de heerlijk over-the-top bombastische variaties op het Force thema, die deze momenten begeleiden. Onbeschaamde Star Wars muziek, daarvoor moet je naar Ben Kenobi's Death/Tie Fighter Attack – Medley luisteren. Yoda and the Force is een van de twee tracks die The Empire Strikes Back vertegenwoordigen. Deze kalme track blinkt uit om de simpele reden dat het een van de mooiste tracks is die Williams ooit heeft gecomponeerd. Yoda’s theme wordt er divers malen in herhaald, totdat de grootse versie tevoorschijn komt, en heel het orkest als het ware “uitademt”. Pure magie. Clash of Lightsabers is weer heel wat anders. Het donkere begin zet meteen de duistere toon. The Dark side komt geheel tot zijn recht in deze track. De Imperial March wordt gebruikt om het nog wat donkerder te maken, en ook de strijkers mogen niet worden overgeslagen. Het Yoda thema wordt ingezet, nu in de onbeschaamde, heerlijke actie vorm. Williams laat alle secties van het Orkest nogmaals los, om vervolgens een prachtige versie van het Han Solo and the Princess thema, het liefdesthema van The Empire Strikes Back te laten horen. De track eindigt geheel in sfeer met prachtige uithalen van blazers. Fenomenaal.

Return of the Jedi was altijd een van mijn favoriete delen. Sail BArge Assault is dan ook en parel, en behoort net als Death/Tie Fighter Attack – Medley tot die onbeschaamde Star Wars muziek die iedereen meteen herkent. Het Force thema klinkt victorieus, en de blazerssectie draait overuren. Verschillende stukken uit A New Hope worden erin verwerkt, en dit doet het alleen maar ten goede. Dit is Star Wars muziek op zijn best. Naar het einde wordt het alleen maar beter, en grootster. Williams op zijn best. De End Credits van Return of the Jedi verschilt van de andere dor het iets snellere tempo en die iets mooiere orkestratie ervan. Een waardige afsluiter van dit album.

Ondanks dat Star Wars: The Corellian Edition een beetje en vreemde vogel is als uitgave, is het toch een bevredigende. Voor de fans die alles scores in huis hebben een onnodige uigave, voor de mensen die slechts een of twee scores van de klassiekers in huis hebben een handige aankoop, voor de echte die-hard fans, waaronder ik mezelf reken, een extra toevoeging aan de verzameling, al was het alleen maar voor de prachtige illustraties en het mooie design die met de score meegaan.

Soundtracks uit de collectie: Star Wars

Music Of Star Wars, The (2007)
Star Wars: The Force Unleashed (2008)
Star Wars Trilogy, The (2004)
Story of Star Wars: The Return of the Jedi, The (1983)
Music from the Star Wars Saga (2004)
Star Wars Episode IV: A New Hope (2004)
Star Wars: The Clone Wars (2008)
Star Wars The Ewoks: Caravan of Courage / The Battle for Endor (1999)
Story of Star Wars: The Empire Strikes Back, The (1980)
Star Wars: The Empire Strikes Back (1980)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer