Castle in the Sky


Film | Releasedatum: 02/10/2002 | Film release: 1986 | Medium: CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Prologue ~ Flaptors Attack2:52
2.The Girl Who Fell From The Sky (Main Theme)2:34
3.The Levitation Crystal1:20
4.Morning In The Mining Village1:07
5.Pazu's Fanfare1:10
6.The Legend Of Laputa3:06
7.A Street Brawl3:16
8.The Chase2:54
9.Floating With The Crystal0:52
10.Memories Of Gondoa1:24
11.Stones Glowing In The Darkness3:22
12.Disheartened Pazu4:58
13.Robot Soldiers ~ Resurrection - Rescue ~2:46
14.Dola And The Pirates2:11
15.Confessions In The Moonlight2:42
16.The Dragon's Nest3:31
17.The Lost Paradise1:57
18.The Forgotten Robot Soldier4:39
19.The Invasion Of Goliath3:21
20.Pazu Fights Back3:23
21.The Final Showdown2:26
22.The Destruction Of Laputa (Choral Version)2:08
23.The Eternal Tree Of Life2:46
 60:45
Schrijf zelf je recensie

 

Castle in the Sky - 07/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
Laputa is de verkorte titel van een Japanse animatiefilm met als volledige titel Tenku No Shiro Laputa (of ook wel Tenkuu No Shiro Rapyuta). De betekenis van de Japanse titel is 'Laputa, Kasteel aan de Hemel', terwijl Rapyuta of Laputa verwijst naar het drijvend eiland uit het boek Gulliver's Reizen van Jonathan Swift. De Amerikaanse titel is Castle in the Sky.
Het verhaal draait om de stad Laputa die als een drijvend eiland in de lucht zweeft, boven de wolken. Er waren vroeger veel meer van die eilanden. Maar de andere zijn als gevolg van een ramp neergestort, waarbij Laputa nog als enige over is, terwijl haar locatie onbekend is. Een aantal mensen met minder goede bedoelingen willen Laputa vinden. De hoofdpersoon van het verhaal, het meisje Sheeta lijkt de sleutel te zijn tot het vinden van Laputa, maar ze wordt zowel door piraten als door soldaten belaagd. Haar vriend Pazu probeert te helpen, maar de overmacht lijkt te groot...

De bekende Japanse componist Joe Hisaishi heeft de begeleidende muziek voor Castle in the Sky gemaakt. De originele Japanse film heeft hij voorzien van een vrijwel volledige synthesizer score. Deze recensie gaat echter over de score van de westerse versie die van de film is uitgekomen en waarvoor Hisaishi de score heeft omgewerkt naar een bijna geheel orkestrale begeleiding.

De score opent met een korte prologue, waarna de score eigenlijk gelijk met een actietrack begint. Dat is niet direct de meest weldadige opening van zo'n album. In tegenstelling tot de Japanse versie van de score pakt de muziek in deze orkestrale uitvoering echter veel aangenamer uit. Dat geldt in feite voor eigenlijk alle tracks op dit album.
De score heeft een aantal thema's, waarvan het vriendschapsthema verreweg het fraaiste is. Dit thema komt prachtig naar voren in de tweede track, die dit thema hier als hoofdthema benoemt. Op andere albums van deze zelfde filmscore geldt een ander thema als hoofdthema, dat hier onder andere in de tweede helft van 'The Legend of Laputa' te horen is.

De orkestrale uitvoering van de score in deze Amerikaanse versie pakt in vrijwel alle tracks veel fraaier uit dan de synthesizer versie van de originele Japanse score, die uitgekomen is op het Animage label (天空の城ラピュタ). Daarnaast is er ook nog een score die voor een groot deel orkestraal is en die uitgekomen is in een verzamelbox met allemaal scores van Ghibli-animatiefilms. Het tweede album in deze box bevat de score voor Laputa (天空の城ラピュタ) en is deels elektronisch en deels orkestraal. De Amerikaanse versie is volledig orkestraal en is duidelijk anders gearrangeerd dan het Ghibli-album. Daarbij is de samenstelling van het Ghibli-album uit de box fraaier dan deze USA-score, ondanks dat hier meer muziek op staat.
Want de Amerikaanse versie bevat duidelijk meer tracks met spannende of actiemuziek, die beduidend minder aangenaam te beluisteren zijn. Dat komt dan vooral omdat de fraaie thema's hierin ontbreken en melodieën een beetje willekeurig lijken door te sudderen. En als een van de thema's in dit type tracks dan wel voorbij komt, is het in een mineure setting, die niet echt aanspreekt.
Naaste deze spannende tracks en actiemuziek is een deel van de tracks voorzien van een wat tragische kleuring. Hier komen ook de themamelodieën af en toe in terug, maar dan ook weer in een mineure setting, die minder prettig klinkt.

Het Ghibli-album is als geheel net even fraaier, wat mede komt door de beide Japanse songs die op dit album staan en die perfect in de score passen. Dit Ghibli-album is het enige score-album met die songs, maar het Amerikaanse album heeft hier wel een voorproefje van in de prachtige voorlaatste track 'The Destruction of Laputa', waarbij de melodie door een jeugdkoor geneuried wordt.

Kortom, de Amerikaanse score van Laputa: Castle in the Sky is een van de langste albums met de score van de film. Maar lang niet alle muziek ligt prettig in het gehoor en het aandeel echt fraaie tracks is net even aan de magere kant. Het album bevat net even teveel tracks met te weinig aansprekende melodie en net even teveel spannende muziek en actietracks. Toch zijn er zeker wel een aantal erg mooie tracks aanwezig, die de waardering nog weer omhoog halen. Ook de fraaie orkestraties hiervan klinken erg prettig. Sowieso is de orkestrale muziek op dit album veel fraaier dan de elektronische tegenhander van de Japanse versie van de score. De waardering voor de USA-album is dan ook 72 uit 100 punten.

Andere soundtrack releases van Tenkû no shiro Rapyuta (1986):

天空の城ラピュタ (1993)
Chateau dans le Ciel, Le (2003)
天空の城ラピュタ (1992)
天空の城ラピュタ (1989)
天空の城ラピュタ (1989)
天空の城ラピュタ (1986)

Soundtracks uit de collectie: Anime

Castle in the Sky (2002)
風の谷のナウシカ (2007)
Hotaru No Haka (1997)
Fivelandia 1 & 2 (2006)
오세암 (2003)
Neon Genesis Evangelion Vol. 1 (2004)
Captain Scarlet (2012)
Rurouni Kenshin: Original Soundtrack I (1996)
TV Size! Toei Animation Shudaika Shu 1 (2006)
となりのトトロ (2004)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer