Unbreakable


Hollywood Records Germany (4029758228524)
Hollywood Records US (0720616229021)
Film | Releasejaar: 2000 | Film release: 2000 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Visions5:57
2.Reflection of Elijah4:08
3.Weightlifting3:43
4.Heiroglyphics2:01
5.Falling Down2:27
6.Unbreakable3:23
7.Goodnight2:25
8.The Wreck3:46
9.Second Date1:31
10.School Nurse1:22
11.Blindsided1:55
12.The Orange Man2:29
13.Carrying Audrey2:36
14.Mr. Glass/End Titles7:40
 45:22
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Unbreakable - 07/10 - Recensie van Sander Neyt, ingevoerd op
Elijah Price: You know what the scariest thing is? To not know your place in this world. To not know why you're here... That's... That's just an awful feeling.
David Dunn: What have you done...?
Elijah Price: I almost gave up hope. There were so many times I questioned myself...
David Dunn: You killed all those people...
Elijah Price: But I found you. So many sacrifices, just to find you.
David Dunn: Jesus Christ...
Elijah Price: Now that we know who you are, I know who I am. I'm not a mistake! It all makes sense! In a comic, you know how you can tell who the arch-villain's going to be? He's the exact opposite of the hero. And most times they're friends, like you and me! I should've known way back when... You know why, David? Because of the kids. They called me Mr Glass.

In de wereld van de filmmuziek zijn er heel veel samenwerkingen tussen regisseurs en componisten. Een paar voorbeelden zijn: John Williams met Steven Spielberg, Hans Zimmer met Christopher Nolan en natuurlijk James Newton Howard met M. Night Shyamalan. Deze laatste regisseur heeft een vreemd parcours achter de rug. Fel geliefd in zijn hoogdagen, uitgescholden in zijn val, en afgemaakt toen hij het dieptepunt had bereikt. En toch kijken liefhebbers der filmmuziek altijd uit naar films van die man. Want elke film is voorzien met een score van niemand anders dan James Newton Howard. Aangezien het oktober is, de ‘griezelmaand’ en Shyamalan de ‘meester van suspense’ is; zal ik deze maand iedere score voor een Shyamalan film bespreken. Vanaf de film waar een klein jongentje geesten spot tot de film waar de zoon van Will Smith tracht te overleven op aarde. In een maand dat ik graag SHYAMALAN MAAND noem.

UNBREAKABLE
(Bevat spoilers)

Een jaar na The Sixth Sense kwam de veel belovende regisseur met zijn nieuwe prent genaamd Unbreakable. Dit keer geen thriller, maar wel een superheldenfilm. Maar niet één die volgens het boekje is gemaakt. Hier ga je geen actievolle scenes zien van een man in een pak die vecht tegen zijn aartsvijand. Al hebben we hier wel degelijk een superheld en zijn villain. Of het de bedoeling was van Shyamalan of niet, maar uw nederige recensent vat deze film op als een film waar het lot de centrale rol speelt. Iedereen heeft zijn plaats in de maatschappij en iedereen moet ze zoeken. Ik refereer natuurlijk naar het personage genaamd Elijah die zich gedurende de film profileert als aardsvijand van David. Dat maakt de film tot wat hij is. Elijah wilt de villain niet zijn, maar weet dat het zijn enigste lot is, dus maakt hij er het beste van. Dat merk je op het einde dat toch niet zo’n goed einde is. Elijah zit in de gevangenis alsnog is hij blij omdat hij nu eindelijk weet wat zijn plek is in de maatschappij. Dat is wat dat de film maakt tot wat hij is. Niemand wordt geboren zoals hij zal sterven. Je moet je plaats in de wereld en in uw eigen leven vinden. Soms is dat positief soms is dat negatief. Zoals Elijah die zich profileert als de aartsvijand van David en daar uitermate blij met is.
Voor de muziek koos Shyamalan opnieuw voor James Newton Howard die de ogen van menig filmmuziekluisteraars opensperden. Zijn score voor The Sixth Sense was een genot voor het oor en een rit vol suspense die je maar al te graag opnieuw meemaakt. Deze Unbreakable is vreemd genoeg van hetzelfde laken een broek. Je zou cues van beide films kunnen omwisselen en een leek in de filmmuziek zou het niet eens merken. Ik neem het woord vreemd in de mond omdat beide films toch compleet anders zijn. Alsnog is het helemaal niet slecht. Als we de score opensmijten en analyseren merken we dat Howard drie grote thema’s heeft geschreven. Die we nu van naderbij gaan bekijken.

In Visions krijgen we het hoofdthema te horen. Dit hoofdthema is het overkoepelende thema van de film en zeer nauw verwant met de twee andere thema’s. Lichte strijkers beginnen het thema dat zeer goed in het gehoor licht. De piano volgt en een hoorn klinkt op de achtergrond. Op de achtergrond hoor je iets opkomen, iets wat later in het nummer tot zijn volste recht zal komen. Namelijk de pulserende beat die het hoofdthema kenmerkt. Toegegeven. Ik hou er niet van. Ik ben de eerste die zal zeggen dat hij geen problemen heeft met synthesizers in filmmuziek. Anders zou mijn favoriete componist een klein beetje een hypocriete keuze zijn… Maar hier houd ik er echt niet van. Al is het niet storend te noemen. Het frustrerende is dat er voor de rest geen elektronische geluiden te horen zijn. Ofwel had Howard de volledige score met die geluiden moeten steken, ofwel had hij er af moeten blijven. In de track Unbreakable wordt het thema iets mooier naar voor gebracht. Iets voller, iets levendiger en is dan ook één van mijn favoriete variaties van dat thema.
Indrukwekkender zijn de thema’s voor de twee hoofdpersonages. Al moet uw nederige recensent toegeven dat ze allemaal heel nauw verwant zijn met het hoofdthema. Alsof het hoofdthema staat voor heldendom en de twee thema’s van zowel de held als een villain een kind zijn van dat hoofdthema. In Weightlifting is voor het eerst het thema van David te horen. Na een mooie introductie door de strijkers komt daar een trompet naar boven zoals we die alleen maar kunnen horen in een Howard score. Dit is ons heldenthema beste liefhebbers der filmmuziek. Al klinkt het zeer miniem. En het is hier dat de genialiteit van Howard bovenkomt. Namelijk opbouw. In de film wordt deze muziek gebruikt als David de eerste signalen opmerkt van zijn ‘super kracht’ daarom dat het nog heel miniem klinkt. Maar in The Wreck hoor je het opnieuw. Heel dramatisch, heel triestig. Hier wordt de superheld geboren. Alsmaar meer instrumenten spelen het thema. Violen in crescendo, de cello’s erboven op. David komt tot het besef en de held is geboren. In The Orange Man krijg je het dan in zijn volle glorie te bewonderen. Hier klinkt het echt als een superheldthema. De strijkers, de blazers, alles is gewoon af. David heeft zijn pad gevonden, wilt zijn pad uitbreiden en zal Mr Glass aanpakken.
Elijah heeft ook een thema dat op simultane wijze wordt opgebouwd. In Reflections Of Elijah krijg je een zeer fragiele versie te horen. Net zo fragiel als het personage zijn botten. Voornamelijk door de violen gespeeld met een snuifje piano. Het klinkt allemaal zeer intriest. De versie in Mr Glass is alles behalve intriest. Het volledige orkest komt op te proppen, met de blazers die het werk van de violen overnemen. Hetzelfde thema in een andere instrumentatie doet veel. In Reflections of Elijah klinkt het triest, hier klinkt het kwaadaardig. Puik werk van de componist!

Buiten deze thema’s is er natuurlijk ook nog de suspense. En die is natuurlijk op zich zeer goed te noemen, maar alweer niet zo voor mij weggelegd. De oplettende lezer zal wel al doorhebben dat uw nederige recensent vrij lyrisch is geweest over deze score. Toch ben ik niet zo’n fan van Unbreakable. Toegegeven is de muziek zeer goed gecomponeerd. Howard bouwt op en ontwikkeld zijn thema’s zoals niemand anders dat kan. Maar de thema’s gelijken allemaal zo op elkaar, zijn zo in elkaar verweven dat het gewoon niet zo’n makkelijk beluisterbare score is geworden. Ook de pulserende beats die het hoofdthema accompagneren is niet voor mij weggelegd. Ook het aantal niets zeggende tracks maken het album niet beter op.

Conclusie
Voor de liefhebbers is deze Unbreakable natuurlijk mooi meegenomen. Maar voor uw nederige recensent is het een score geworden die niet veel in zijn platenspeler zal belanden. Er zijn natuurlijk wel hoogtepunten op deze score. Zoals The Orange Man, wie dat geen goede track vindt, is doof of heeft een oorontsteking. Toch staan deze hoogtepunten niet eens in de schaduw van de hoogtepunten van de nog te bespreken scores. Daarom dat deze score van mij een mooie 7 krijgt. Een 7 voor zijn intelligente opbouwende thema’s die moeilijk te vinden zijn, maar eenmaal gevonden ga je de opbouw van de score erkennen en zeker kunnen waarderen. Geachte liefhebbers der filmmuziek, uw nederige recensent moet u verlaten. Geschreeuw van een meisje uit de maïsvelden komt mijn oren binnengewandeld!

Unbreakable - 09/10 - Recensie van Maurits Petri, ingevoerd op
Van James Newton Howard wisten we al dat het een componist in hart en nieren is. Inmiddels staan er vele successen op zijn naam, waaronder ‘Lady In The Water’ en natuurlijk ‘ The Village’. Een kleine terugblik naar Unbreakable, waarin Bruce Willis en Samuel L. Jackson samen schitteren als een ‘onbreekbaar’ en ‘breekbaar’ karakter. Uiteindelijk blijkt álles anders te zijn, waar regisseur M. Night Shyamalan weer laat zien dat onverwachtse wendingen het publiek radeloos achter laten en smachten naar de volgende film, wat uiteindelijk ‘Signs’ zou worden.

Bij Unbreakable maakt James Newton Howard gebruik van nieuw vernuft in z’n muziek, namelijk een ‘beat’. Het hoofdthema bevat een haast swingende drum and bass begeleiding die de schitterende arrangementen nét even wat hipper en aantrekkelijker maken. In de nummers ‘Unbreakable’ en ‘ Visions’ is dat goed te horen. Waar Newton Howard inmiddels om geprezen wordt, zit ook in deze soundtrack: emotie in de muziek stoppen. In sommige gevallen dus een brok in je keel, ook als je de film niet hebt gezien. In veel nummers herkennen we al patronen die Newton Howard 2 jaar later in ‘Signs’ zou gaan uitbouwen, namelijk een drietonig melodietje, voornamelijk aangedreven door de piano. In ‘Hieroglyphics’ herken je dan ook al stukjes uit zijn latere werk.
De muziek van Unbreakable blijft hier en daar een beetje hangen in hetzelfde patroon. De nummers lijken allemaal op elkaar, maar dat stoort eigenlijk geen moment.
Het absolute hoogtepunt van de cd is het al eerder genoemde ‘Visions’, waar tevens de film naar de climax toe gaat. Waar het nummer begint als spookachtige muziek en plots omslaat naar het bloedstollende hoofdthema (drum and bass), eindigt het met angstaanjagende momenten, waarbij je als luisteraar en kijker niet wordt gespaard. Lange uitademende violen, koper en schrikmomenten maken ‘Visions’ tot een zeer unieke track. Ook zonder de schrikbeelden uit de film een genot om naar te luisteren, keer op keer.
Het eindnummer ‘Mr Glass’, waar de film ook nog eens compleet van sfeer veranderd, is magnifiek. Een waardige afsluiter zoals we het alleen van James Newton Howard gewend zijn.

Vele kassuccessen zouden nog volgen na Unbreakable. Deze soundtrack is een aanrader voor mensen die kennis willen maken met filmmuziek (vanwege het hippe karakter met een soort van drum and bass aangedreven thema) en simpelweg verplichte kost voor de filmmuziekliefhebbers. Mocht je al de trotse eigenaar zijn, stop hem maar snel weer een keer in je cd-speler!

Pluspunten:
- Soundtrack met een licht karakter, erg toegankelijk
- Super gaaf hoofdthema

Minpunten:
- Nummers lijken veel op elkaar, veel tracks van hetzelfde laken een pak
Unbreakable - 08/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
De thriller Unbreakable vertelt het verhaal over een man die als enige overlevende van een afschuwelijke treinramp nadien te horen krijgt van een mysterieuze vreemdeling, dat dit niet zo toevallig was .... Deze score van James Newton Howard, zeer vertrouwd met het thriller genre, laat zich van zijn beste kant zien in deze score. Dit doet hij door zijn suspens stijl zoals we die kennen van The Sixth Sense en Stir of Echoes, maar weet deze af te wisselen met epische muziek zoals in Waterworld. De eerste indruk is dat deze score eerder functioneel, wel goed beluisterbaar, maar toch iets extra's mist. Na een paar keer beluisteren moest ik mijn mening herzien, want de thema's zijn misschien initieel niet zo duidelijk, de uitwerking door de hele score wist wel mijn appreciatie te wekken. De score ligt daarmee in kwaliteit veel hoger dan vorige thriller scores van James Newton Howard zolas boven reeds vermeld. Vooral melodisch is deze sterker, en meer strijkers, wat ik altijd beter vind ...
Unbreakable - 07/10 - Recensie van Edgar E, ingevoerd op
Dit is een zeer rustige soundtrack die netjes evenwicht brengt in de film.
In tegenstelling van de meeste superhelden films verwacht je een groot en bombastisch thema.
Het is James Newton Howard dan ook gelukt dit hierbij niet te doen en toch iets bijzonders te creeeren.

het eerste nummer brengt meteen het thema in beeld met een rustige beat op de achtergrond.
De rest van de thema's is muziek die rustig mee draait op de achtergrond en op stille momenten in de film mooi naar voren komt.

Zoals ik al zij is dit een rustige film met een rustige soundtrack die toch een dikke 7 verdiend.
Unbreakable - 08/10 - Recensie van Yvette van Kranen, ingevoerd op
Met dit album bewijst Howard weer een genie te zijn op zijn terrein. Lekker NIET voorspelbaar. Heerlijk om te luisteren.
De muziek van deze soundtrack werd gebruikt in:

A Beautiful Mind (Trailer)

De trailer van deze soundtrack bevat muziek uit:

The Way Out Is Trough, Nine Inch Nails (Trailer)


Andere soundtrack releases van Unbreakable (2000):

Unbreakable (2000)
Unbreakable (2020)
Eastrail 177 Trilogy / Unbreakable / Split / Glass (2020)

Soundtracks uit de collectie: M. Night Shyhamalan Movies

Last Airbender, The (2010)
Sixth Sense, The (2000)
Signs (2002)
Village, The (2004)
Lady in the Water (2006)
Happening, The (2008)
Sixth Sense, The (1999)
Unbreakable (2000)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer