Dolores Claiborne


Film | Releasejaar: 2000 | Film release: 1995 | Medium: CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Introduction3:50
2.Main Titles2:48
3.Vera's World3:56
4.First Flashback1:55
5.Better Times2:53
6.Ouch!!2:21
7.Getting Even1:52
8.All Fucked Up3:20
9.Nag, Nag, Nag1:08
10.The Will3:18
11.Vera's Death3:07
12.The Ferry Ride1:08
13.The Old Well4:45
14.They Die2:15
15.Bad Dad!3:54
16.The Eclipse9:19
17.The Inquest/Finale6:18
18.End Credits5:15
 63:22
Schrijf zelf je recensie

 

Dolores Claiborne - 05/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op (Nederlands)
Dolores Claiborne is een film die gebaseerd is op de gelijknamige thriller van Stephen King. De film vertelt het verhaal van Dolores, waarbij regelmatig via flash backs teruggekeken wordt naar wat er in het verleden is gebeurd.
Als de film begint heeft Dolores (Kathy Bates) een ruzie met haar werkgever Vera, die van de trap valt en sterft, waarvan Dolores verdacht wordt. Twintig jaar eerder werd ze ook al verdacht van het ombrengen van haar echtgenoot, maar er was te weinig bewijs. Als Vera dan haar hele vermogen nalaat aan Dolores, wordt ze extra in de verdachtenhoek gezet en ook rechercheur Mackey wil haar nu definitief opbergen. De dochter van Dolores, Selena, is ervan overtuigd dat haar moeder haar vader heeft omgebracht en Dolores vertelt haar de waarheid. Maar die waarheid kan Selena niet zomaar accepteren...

De muziek voor deze thriller is van Danny Elfman, die er een ongemakkelijke score voor heeft geschreven.
Elfman benadrukt in de muziek vooral de spanning en onheilspellendheid en sluit volledig aan bij de miserabele omstandigheden in de film. Hij bereikt dit door de film te omlijsten met onprettig klinkende muziek, die de sfeer van ingehouden spanning en dramatiek in een mistroostige setting versterken moet. Het onderlinge wantrouwen en de afkeer druipt soms van de score, waarbij Elfman ook het geweld omlijst met heftige klanken van wanordelijk bespeelde instrumenten, met veel dissonanten. Die atonale klanken komen veel voor in de score, om de ongemakkelijkheid van het verhaal te benadrukken.
De spanning en onheilspellendheid is soms tergend, waarbij de muziek zo in een horrorfilm zou passen. Maar meestal is de muziek niet zozeer creepy, maar veel meer unheimisch en dramatisch. En omdat de meeste tracks ditzelfde karakter hebben, komt de score nogal eentonig over.
Rustpunten in de score, waarin enige wat harmonischer muziek klinkt, hebben toch steeds weer een bijklank die de muziek onprettig maakt. Steeds weer is er het gevoel dat de muziek fraaier gaat worden, vooral wanneer strijkers en piano spelen, maar elke keer weer wordt de melodie naar beneden bijgesteld, zodat de onrust blijft.

De score is volledig orkestraal en vaak klinkt het vol en stevig, maar de muziek blijft afstandelijk en ongemakkelijk. Wel is de score erg consistent, want Elfman laat de motieven en thema's steeds weer terugkomen in de verschillende tracks. De ene keer met violen, dan weer met piano of lichte blazers, vaak ook met combinaties daarvan. Vooral violen en piano komen regelmatig samen terug in tracks, die veelal dezelfde soort kleuring hebben.
Maar de muziek spreekt niet aan, zelfs niet wanneer Elfman er koorklanken aan toevoegt. Die koorklanken versterken alleen maar het mistroostige karakter van de score. En dat mistroostige karakter houdt Elfman vol van de 'Main Titles' tot en met de 'End Credits'.

Voor de film werkt het allemaal prima, maar als score om al luisterend van te genieten, is het geen aangename luisterervaring. De waardering is dan ook niet erg hoog: 51 uit 100 punten.

Andere soundtrack releases van Dolores Claiborne (1995):

Dolores Claiborne (1995)
Dolores Claiborne (2020)
Dolores Claiborne (2020)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer