Psycho
Varèse Sarabande - VSD-5765 Varèse Sarabande Film Classics


Colosseum
Varèse Sarabande 1997 CD (4005939576523)
Film Film release: 1960
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Prelude 
2.The City 
3.Marion 
4.Marion and Sam 
5.Temptation 
6.Flight 
7.Patrol Car 
8.The Car Lot 
9.The Package 
10.The Rainstorm 
11.Hotel Room 
12.The Window 
13.The Parlor 
14.The Madhouse 
15.The Peephole 
16.The Bathroom 
17.The Murder 
18.The Body 
19.The Office 
20.The Curtain 
21.The Water 
22.The Car 
23.Cleanup 
24.The Swamp 
25.The Search 
26.The Shadow 
27.Phone Booth 
28.The Porch 
29.The Stairs 
30.The Knive 
31.The Search (B 
32.The First Floor 
33.Cabin 10 
34.Cabin 1 
35.The Hill 
36.The Bedroom 
37.The Toys 
38.The Cellar 
39.Discovery 
40.Finale 
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Psycho - 09/10 - Recensie van Wilco de Jong, ingevoerd op
Tsja, Psycho... echt heel plezierig om naar te luisteren is het niet, maar het blijft een klassieker binnen de filmmuziek.

Alfred Hitchcock's Psycho, uit 1960, geniet veel waardering. De helft van die waardering is te danken aan Bernard Herrmann's filmmuziek. Gespeeld door een strijkersorkest van 50 man (althans, voor de originele opnamen), kostte de muziek stukken minder. Hitchcocks budget was flink gelimiteerd en Herrmann wilde de regisseur zo een handje helpen door de score goedkoop te houden. Het resultaat is heel interessant.

Deze heropname, uitgegeven door Varèse Sarabande Records, Inc., is bij mijn weten volledig. Alle stukjes muziek zitten erin... Vandaar 40 tracks!

Het hoofdmotief, in meerdere tracks te horen, is gejaagd en zenuwachtig. Dit snel gespeelde en onafhoudend voortstuwende thema is het meest volledig in "The Rainstorm."
Veel tracks hebben echter een rustig suspensief karakter en kennen soms een serene schoonheid. "The City," "Marion" en "Marion and Sam" zijn natuurlijk goede voorbeelden.

Er moet toegegeven worden dat er een flink aantal tracks is dat op elkaar lijkt. Motieven worden veelvuldig gerecycled. Dit zou sommige luisteraars niet kunnen bevallen, hoewel de aanpak helemaal niet verkeerd is. De stijl van de film is er goed door beïnvloed en herhaling van motieven zorgt voor een onderbewuste herhaling van emoties. Functioneel gaat boven goed beluisterbaar!

Hitchcock wilde de moordscène in de douche muziekloos hebben. Herrmann luisterde niet en liet de violen zo hoog mogelijk "hakken," waarna bassen vervaarlijk heen en weer "vegen." "The Murder" komt extra venijnig over na jezelf echt te berusten in het daarvoor geplaatste "The Bathroom"... Hopla, een mijlpaal in de filmmuziekhistorie, dat vele malen door andere componisten lichtelijk is omgevormd en gebruikt.

Dan een detail: John Williams imiteerde de eerste drie noten uit "The Madhouse" voor het begin van zijn "The Stormtroopers" uit Star Wars, alleen te horen op de RCA Victor 2-cd versie. Drie noten gelijk en dan spreken van imiteren? Toch weet ik vrijwel zeker dat Williams een knipoog gaf naar Psycho...

Mijn favoriete gedeelte van deze soundtrack zijn de laatste drie tracks. Eindelijk wordt de tot dan toe vrijwel aaneengesloten massa suspense-score afgebroken door nieuwe motieven. In "The Cellar" wordt met een nieuwe schrijfstijl naar de ontdekking opgebouwd... In "Discovery" begint de muziek te "rennen" en te "achtervolgen" om te eindigen in een scala wegglijdende strijkers... zo gruwelijk! Echt pure witte doek-horrormuziek. De "Finale" is op een stille manier erg ongemakkelijk en eindigt met een afsluitende versie van het startmotief van "The Madhouse." Een perfect trio!

Muziek uit 1960. Niet iedereen zal het boeien, maar probeer jezelf te verdiepen in je kennis. Psycho is een goeie score, eenvoudig zat.
Psycho - 10/10 - Recensie van R , ingevoerd op
een vreemd feit was dat hitchcock toen der tijd een jazz compositie wou voor deze film. wel vaker had hij dit soort vreemde gedachten, maar herrmann stemde hiet niet mee in. en gelukkig maar, want ik durf er niet aan te denken hoe dat geklonken zou moeten hebben. uiteindelijk componeerde hij gruwelijk spannende muziek, die door de angstaanjagende violen een klassiek status bereikte. herrmann zette hiermee de standaard voor thriller/ horro scores. nog steeds is zijn invloed te horen in de nieuwe generatie componisten. jammer is dat danny elfman voor de remake uit 1998 zonodig herrmann's meestercompositie volledig moest recyclen.

in eerste instantie had herrmann het idee om een soort van jazz compositie te componeren.
Psycho - 08/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
Deze ost is nog steeds de trendsetter voor heel wat soundtracks. Voor velen zal de muziek bekend in de oren klinken omdat deze vaak gebruikt wordt in allerlei media. De legendarische moordscène (track 17) met de huiveringwekkende schertsende violen is hier een voorbeeld van. Van dit meesterwerk werden er reeds verschillende cd's opgenomen. Deze opnieuw ingespeelde versie (Royal Scottisch National Orchestra o.l.v. Joel McNeely) is vrij volledig en van zeer goede geluidskwaliteit. Het enige nadeel van deze opname is de vele herhaling, mede omdat dit de volledige soundtrack van de film gerangschikt per scène.
Trailer:





Trailer:





Andere soundtrack releases van Psycho (1960):

Psycho (1989)
Psycho (1998)
Essential Hollywood, The (2006)
Psycho (2011)
Psycho (2014)
Psycho (2013)
Psycho (2015)
Alfred Hitchcock's Film Music (1985)
Alfred Hitchcock's Psycho (2015)
Musiques de Films de Bernard Herrmann, Les (1984)
Psycho (2015)
Psycho (1997)
Psycho (2015)

Soundtracks uit de collectie: Re-recordings

Out of Africa (1997)
Dconstructed (2014)
El Cid / Ben-Hur / King of Kings (1986)
Film Favourites (1997)
Film Music of Sir Richard Rodney Bennett, The (2001)
Citizen Kane (1999)
Star Wars Trilogy, The (2004)
Trouble with Harry, The (1998)
Greatest Music of John Williams, The (1991)
El Cid (2008)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer