Mulan


Walt Disney Records (0050086063178)
Walt Disney Records (5017186041128)
Edel Germany (4029758063125)
Film | Releasejaar: 1998 | Film release: 1998 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.Honor to Us AllBeth Fowler, Marni Nixon, Lea Salonga3:03
2.ReflectionLea Salonga2:27
3.I'll Make a Man Out of YouDonny Osmond3:21
4.A Girl Worth Fighting ForHarvey Fierstein, James Hong, Lea Salonga, Jerry Tondo, Matthew Wilder2:26
5.True to Your Heart98° and Stevie Wonder4:16
6.Suite from Mulan7:06
7.Attack at the Wall4:59
8.Mulan's Decision3:23
9.Blossoms6:27
10.The Huns Attack4:30
11.The Burned-Out Village5:53
12.Reflection (Pop Version)Christina Aguilera3:36
 51:27
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Mulan - 08/10 - Recensie van Tom H., ingevoerd op
Na het matige succes van de gospelachtige comedyscore voor Hercules van huiscomponist en filmmuziekveteraan Alan Menken, gooide Disney het roer volledig om. Mulan zou één van de laatste producties worden waar de personages liedjes zingen en waarbij ze worden gebruikt als bindmiddel of als uitleg bij het verhaal. Voor de songs werden componist Matthew Wilder en lyricist David Zippel, die met Menken Hercules van catchy teksten verzorgde, opgezadeld om vier liedjes te componeren. Voor de instrumentale muziek werd de hulp gevraagd van veteraan, oscarwinnaar en brilliante componist Jerry Goldsmith. Het resultaat is een schitterende mix van aanstekelijke liedjes en wondermooie score. Een verslag.

De nieuwe prints van het album dragen een verschillende tracklist. Naar gelang welke cd je hebt, zijn de trackverdelingen iets anders. Ik ga hier uit van mijn cdrelease die werd gedistribueerd door Edel Records voor de Europese markt. De soundtrack-cd werd jammer genoeg gemaakt om de albumsales te stimuleren. Bij gevolg begint het album met de end credit song, iets dat wel vaker gebeurt. Helaas heeft dit lied niets te zien met China noch met de middeleeuwse setting van het verhaal. Begrijp me niet verkeerd, het liedje van Stevie Wonder en 98° is swingend en raakt de juiste noot, maar het mist de flair van een Disneynummer, dit is een funky nummer zoals er 12 zijn in een dozijn. Goed geprobeerd, maar helaas onnodig voor deze soort release. 'Reflection' is de song van het album en komt maar liefst drie keer voor, zodat de melodie wel wat afgezaagd dreigt te worden. Vooral na de erbarmtelijke presentatie van Vannessa Mae, die haar viool laat puffen en kreunen om een bombastisch en foeilelijke zelfgearrangeerde orchestraties, met hatelijke synthesizers en slordig editing werk. Erg zwak. Op zo'n moment zou je het album al uit je cdspeler willen trekken. Maar wacht nog even, want doorheen de duisternis schijnt in de verte toch een lichtje.

Gelukkig komen we dan aan de cast-songs en daar schemert de professionele aanpak van Wilder door. De liedjes zijn erg traditioneel geschreven en georchestreerd met orkest en Broadway-achtige schoonheid. 'Honor to Us All' is de eerste song die de revue passeert en het is meteen raak. De lyrics zijn erg slim en de melodie is meeslepend en eindigt met een heuse canon op het einde. De traditionele Chinese instrumenten geven een extra oosters smaakje aan de mooi verpakte eenvoudige melodieontwikkeling. De stemmen zijn erg degelijk en voor je het weet, baadt je in de vroegere Disneymagie. En de toverkracht blijft verder werken want 'Reflections' is hèt nummer van deze cd, met schitterende, melacholische strijkers en erg knap zangwerk van Lea Salonga. De dame kan zingen en de melodie is erg sterk en blijft recht naast heel wat andere Disneyklassiekers. De karaktersong is op vlak van lyrics wel iets zwakker en stereotieper, maar de mooie orchestraties neemt de laatste onzekerheid weg, dit is sterke muziek. En jawel hoor, het derde nummer is er ook knal op. 'I'll Make a Man Out of You' gaat iets meer de jazztoer op maar overdrijft niet. Het liedje gaat er vlot in en blijft hangen, door de erg sterke vokale bezetting en opbouw van het nummer. Mooi werk! Iets minder sterk maar nog steeds degelijk is 'A Girl Worth Fighting For'. Het refrein gedragen door diepe mannenstemmen is erg vrolijk en ook de strofen zijn een plezier om naar te luisteren en toveren wellicht een welgemeende grijns op je gezicht door de grappige bijbedoelingen.

Goldsmith opent zijn scoregedeelte met een erg sterke suite van de melodieën uit de liedjes. Niet bijster originele thema's, maar wel een erg sterke orchestratie. De suite verveelt geen moment en mondt uit een schitterende climax die mooi wordt opgebouwd en waar zowel de komische als de romantische toer wordt opgegaan. Een aanrader voor elke scorefan. Alleen voor deze muziek zou je dit album al moeten kopen. Afhankelijk van de versie staat er dan 'The Hair Cut' waar Goldsmith zijn synthesizers naar bovenhaald en een symfonische melodie laat evolueren naast een beat. Het resultaat klinkt erg modern en mooi, maar de stijl breekt wat met de rest van de score. 'Attack on the Wall' is een erg sterke opener, maar helaas ontbreken de daadwerkelijke begintitels, die erg uitgesproken waren door hun chorale schoonheid. Helaas begint Goldsmith met de dreigende percussie die de hunnen inleiden. Hun leider krijgt een huiveringwekkend 'Omen'-achtig thematje dat overloopt in de groteske en met zware kopers georkestreerde thema voor het keizerlijk paleis. Uiteindelijk komen we aan bij de jonge Mulan en haar dagelijkse leven bij haar thuis. De zwierige en humoristische melodie wordt afgewisseld met enerzijds knullige synthesizereffecten en anderzijds met de ernstige percussie voor de tempelscène van Mulan's vader. Uiteindelijk eindigt de vijf minuten durende track met de krankzinnig grappige grootmoeder Fha. Hilarisch en grappige muziek. 'Mulan's Decision' en 'Blossoms' zijn dan weer erg serieuze melodieën die soms erg pompeus overkomen maar met kleine vondsten toch beten te boeien. Dit is opnieuw geen erg originele score, maar wel een aangename luisterervaring. 'The Huns Attack' voert de spanning op vooral in de 'Avalanche-cue' waar Mulan vecht tegen de sneeuwlawine die haar dreigt mee te sleuren. Het resultaat is een zwierige en opwindende score met mooie thema's en sterke orchestraties. De koperblazers en de strijkers worden afgewisseld met de Chinese instrumenten zodat de oosterse sfeer zeker en vast bewaard blijft. 'The Burned-Out Village' eindigt het scoregedeelte in een droevige stemming. Het nummer blijft erg lang aanslepen en komt niet echt tot een climax, zodat de eigenlijke einde van de cd wat ernstig en te vlug komt wat heel jammer is. De soundtrack wordt afgesloten met opnieuw een remix van 'Reflection', dit keer door popdiva Christina Aguilera. Ze brengt het er redelijk goed vanaf, maar commercialisatie ten top!

Al bij al is de score van Mulan degelijk en solide, maar mist ze een echte climax, die wel in de film is terug te vinden. De For Your Consideration CD voor de Academy Award brengt hierin soulaas en bevat alle score en is een echte aanrader van iedere fan van filmmuziek. Helaas is deze cd superduur op het internet terug te vinden. Alles te samen is Mulan een mooie compilatie van goede songs, sterke score en vervelende, druilerige commerciële gedrochten. Voor de Disneyfans of Goldsmith fans. Voor de anderen? Probeer het eens, het is zeker geen miskoop, maar de kans bestaat er in dat je hem wel niet al te vaak van de plank zult moeten halen.
Mulan - 07/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
In 1998 brach Walt Disney Pictures met Mulan hun 36ste animatiefilm uit, gebaseerd op een Chinese volksverhaal tijdens de Han-dynastie van ongeveer de jaren 200 vC tot 200 nC. De film was een groot succes, zowel bij de critici als bij het grote publiek en de film kreeg diverse nominaties en prijzen. Een opvolger kon dan ook niet uitblijven, al kwam deze niet in de bioscopen, maar ging direct naar de dvd-markt.
Het verhaal begint wanneer de vijandelijke Hunnen door de Grote Muur breken en China binnenvallen. De keizer vaardigt vervolgens het edict uit dat elke familie een man moet leveren voor het keizerlijke leger. Behalve haar vader, bestaat de rest van de familie van Mulan uit vrouwen, en haar vader heeft een zwakke gezondheid, dus ze vreest het ergste als hij in het leger moet. Ze besluit om zichzelf als man te verkleden en trekt haar vader's oude wapenrusting aan en meldt zich bij het leger. Maar haar familie ontdekt dit al snel, waarop ze tot hun goden bidden voor haar bescherming. Maar bij die goden gaat van alles mis...

Een Disney animatiefilm kan natuurlijk niet zonder liedjes en de vaste Disneycomponist in die tijd was Stephen Schwartz, die daarbij vaak samenwerkte met Alan Menken. Hij was al bezig gegaan en had inmiddels drie songs voor de film geschreven toen Dreamworks hem vroeg om mee te gaan werken aan het megaproject The Prince of Egypt. Dit aanbod accepteerde Schwartz, waarop hij bij Disney van het toneel verdween. Zijn rol is toen overgenomen door Matthew Wilder, die later vergezeld werd van David Zippel voor de teksten. Zij hebben samen de vijf songs van de film geschreven.

Twee van die vijf songs zijn wat magere musicalsongs, die vooral gezongen worden door de cast van de film. De song 'True to your Heart' wordt gezongen door de boyband 98 Degrees, samen met Stevie Wonder en is uitgebracht als single, die ook nog in vele landen een kleine hit werd. Het is op het album de meest uit de toon vallende track, vooral door het ritme en de vlotte pop-funky stijl van deze op zich best aardige song.
Een stevige song die veel beter bij de score past is 'I'll make a Man out of You', gezongen door Donny Osmond samen met de cast. Dit is duidelijk een van de betere songs, die daarmee in de buurt komt van de klasse van Menken en Schwartz. Maar Wilder en Zippel kunnen het nóg beter, want hun song 'Reflection' is geweldig. Deze bijzonder fraaie song werd in Amerika nog een grote hit en zorgde voor de doorbraak van Christina Aguilera. In de film wordt deze song gezongen door Lea Salonga, die veel vaker in filmsongs te horen is, met haar aangename, wat lievige stem. Zowel Salonga's originele song, als die in de pop-uitvoering van Aguilera staan op dit soundtrack-album, maar daarnaast staat er nog een werkelijk prachtige instrumentale versie op het album, waarbij de zang vervangen is door de viool van Vanessa Mae. Deze track staat garant voor kippenvel! Die versie staat overigens niet op het originele soundtrackalbum met 12 tracks.

Voor de score van de film waren diverse componisten in beeld. Uiteindelijk zou Rachel Portman de score gaan componeren, maar zij moest vanwege zwangerschap afhaken, waarop Jerry Goldsmith het stokje overnam. Daarmee maakt hij zijn tweede score voor een animatiefilm, na The Secret of NIMH.
De score van Goldsmith bestaat voor een deel uit elektronische muziek en voor een deel uit orkestrale pracht, aangevuld met de nodige koorklanken. Omdat het verhaal zich afspeelt in China heeft Goldsmith gezorgd voor een ethnische touch, die in veel tracks te horen is en soms nogal op de voorgrond staat. Die oosterse klanken doen af en toe wat kunstmatig aan en dat komt toch minder aangenaam over.

De eerste scoretrack op dit album is 'Haircut'. Dit is een fraaie en vrij stevige orkestrale track, die overigens in de film vooral elektronisch wordt gebracht. Deze track combineert een lichte spanning met mooie melodieuze klanken, waarbij koperblazers een stevige duit in het zakje doen.
Daarna volgt een erg fraaie orkestrale suite van de songs van Wilder, door Goldsmith gearrangeerd in een prachtige instrumentale uitvoering van ruim 7 minuten, waarbij de mooie song 'Reflection' een belangrijke deel van de suite vult.

Goldsmith voert de spanning duidelijk op in 'Attack at the Wall', met stevige staccato klanken van percussie en koperblazers, in een minder fraaie melodie waarin de spanning goed voelbaar is. Af en toe komt kort de themamelodie voorbij en zijn er rustiger intermezzo's, die veel aangenamer klinken, ondanks hun soms wat Oriëntaalse kleuring.
Hetzelfde geldt voor de meeste andere scoretracks op dit soundtrackalbum, waardoor het spanningsgehalte van de muziek toch aan de hoge kant is om echt aan te spreken.
Een uitzondering is de track 'Blossoms', die weliswaar voorzien is van regelmatige korte percussie-intermezzo's, maar waarin toch ook fraaie melodieuze muziek een grote rol speelt. Daarin is weliswaar de nodige spanning verweven, maar die overheerst niet. Pas naar het einde van de track neemt die spanning duidelijk toe en wordt de muziek minder melodieus.

De song 'Reflection', gezongen door Christina Aguilera sluit het album af. Je moet een beetje houden van haar beweeglijke stijl van zingen, maar het blijft een fraaie song.

Kortom, met de soundtrack van Mulan heb je een combinatie van de songs uit de film en delen van de score van Goldsmith. De songs zijn wel aardig en twee ervan schieten er bovenuit. Goldsmith's score is echter aan de magere kant, terwijl de eigenlijke score zoveel meer prachtige orkestrale muziek bevat, die niet op dit soundtrackalbum is opgenomen. Al hadden de 'End Titles' er maar op gestaan, dan was dat al pure winst voor het album geweest. Maar er is gekozen voor hoofdzakelijk spanningstracks uit de score, en die zijn toch behoorlijk minder aangenaam dan vele andere tracks van de score, waarvan ook een apart album beschikbaar is (Mulan complete score). De waardering voor dit soundtrackalbum met 14 tracks komt daarmee op 71 uit 100 punten, waarvan 74 voor de songs, inclusief de twee alternatieve versies van 'Reflection', en 68 voor de scoretracks op dit album.
Mulan - 08/10 - Recensie van Tijs Vanhulle, ingevoerd op
Niet gedacht dat er nog een film zo dicht bij de leeuwekoning zou komen.
Niet dat ik daarmee wil zeggen dat de meeste tracks van disney onder niveau zijn, maar er zijn slechts weinige toppers. Vooral de laatste jaren is het niveau van Disney gevoellig gedaan. De films die nu uitkomen kunnen niet meer passen in het rijtje van Hercules-De leeuwekoning-Mulan-Aladin, dat was een gouden periode!
Over Mulan dan, Goldsmith had me al overtuigd met First Knight, maar met Mulan zet hij opnieuw een puike prestatie neer. Honor to us all, A girl worth fighting for en dan vooral I'll make a man out of you zijn superliedjes. Het beste stuk van al is dan wel Mulan's Decision : een prachtig stuk!
Mulan laat je stukken van de oosterse stijl horen, maar blijft in de disney-mood.
Mulan - 08/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
Mulan, een van de beste Disney soundtracks tot nog toe. De combinatie van liedjes - de fantastische song "reflection" - en de score van Jerry Goldsmith, beiden goed op elkaar afgestemd. De score van Goldsmith is gecomponeerd in zijn typische stijl in gebruik van strijkers en percussie, met een goed main theme. Mulan is een score die nu net door goede thema's een toffe soundtrack wordt, maar voor filmmuziekfans is er niet dusdanig veel originaliteit te ontdekken, maar Mulan blijft een van de aanstekelijkste Goldsmith scores.
Mulan - 10/10 - Recensie van Monty Guerfal, ingevoerd op
Een eerder schrale bespreking van zo'n origineel meesterwerk ! Dat is het minste wat je kan zeggen. Dat er weinig nieuws in zou zitten, is echte flauwekul. De cd bevat jammer genoeg maar een klein stuk van wat Goldsmith heeft geschreven voor Mulan. Er ontbreken steengoede stukken. Alleen al voor de synthetische Mulan suite haal je dit in huis.
Golden Globes: Best Original Score (Genomineerd)
Oscars: Best Original Score (Genomineerd)
De trailer van deze soundtrack bevat muziek uit:

Postman, The (1997), James Newton Howard (Film)
Dragonheart (1996), Randy Edelman (Film)
Beyond Rangoon (1995), Hans Zimmer (Film)


Andere soundtrack releases van Mulan (1998):

Mulan (1998)
Mulan (1998)
Mulan (1998)
Mulan (1998)
Mulan (1998)
Mulan (1998)
Mulan (1998)
Mulan (1998)
Songs from Mulan (2018)
Mulan (2011)
Mulan (2018)

Soundtracks uit de collectie: Kids

Corpse Bride (2005)
Nanny McPhee & the Big Bang (2010)
Flubber (1997)
Toy Story 2 (1999)
Free Willy (1993)
Lilo & Stitch (2002)
Dennis The Menace (2014)
Nanny McPhee (2005)
Madagascar (2005)
Cats & Dogs (2001)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer