Life of Pi


Sony Classical (0887254772521)
Film | Releasedatum: 19/11/2012 | Film release: 2012 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Pi’s Lullaby3:45
2.Piscine Molitor Patel3:40
3.Pondicherry1:12
4.Meeting Krishna1:52
5.Christ in the Mountains1:13
6.Thank you Vishnu for Introducing me to Christ0:56
7.Richard Parker0:54
8.Appa’s Lesson1:07
9.Anandi0:56
10.Leaving India1:23
11.The Deepest Spot on Earth0:50
12.Tsimtsum2:51
13.Death of the Zebra0:34
14.First Night, First Day3:46
15.Set Your House in Order2:11
16.Skinny Vegetarian Boy2:19
17.Pi and Richard Parker2:16
18.The Whale2:04
19.Flying Fish0:50
20.Tiger Training1:24
21.Orphans1:38
22.Tiger Vision4:32
23.God Storm3:44
24.I’m Ready now3:23
25.The Island2:01
26.Back to the World8:21
27.The Second Story4:05
28.Which Story do you Prefer?2:05
 65:52
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Life of Pi - 09/10 - Recensie van Mitchell Tijsen, ingevoerd op
Het heeft een lange tijd geduurd voordat ik mij durfde te wagen aan deze Oscarwinnende score van Mychael Danna. Een score die het op moest nemen tegen het interessante Anna Karenina en de rustgevende Lincoln... Toch won Danna zijn eerste Oscar en werd Life of Pi nog meer verrast met mooie gouden beeldjes. Reden genoeg om de score te beluisteren, hieruit is gebleken dat de leden van de Academy Awards de juiste beslissing hebben gemaakt, de score is namelijk meer dan alleen maar ‘mooie muziek’ en neemt je mee in de wonderlijke wereld van Pi.

De opening van de score is erg mooi, je wordt door de instrumentale muziek en de rustige vrouwenstem meegenomen in de wereld van Pi. Niet alleen is er sprake van een grote variatie in de hele score, de score weet je ook op weinig momenten te vervelen. Ondanks de tijdsduur, die mij aan het begin nogal lang leek, heb ik de score met plezier kunnen afluisteren en hield ik mijn aandacht er constant bij. Mijn ervaring met filmmuziek die je op een gegeven moment niet meer ‘hoort’, is dat dit geen juiste filmmuziek is die je los van de film kunt beluisteren. Life of Pi valt echter niet in deze categorie en blijft dankzij de variaties en speciale Oosterse instrumenten boeien. Dankzij deze bijzondere instrumenten zorgt Danna voor een speciale en identieke sfeer die mij wel degelijk kon boeien. In de film kwamen deze instrumenten ook prima uit de verf en wisten ze een juiste sfeer te scheppen voor het hoofdpersoon uit deze Oscar-winnende film. Ook schakelde de componist niet alleen speciale instrumenten in maar werd er ook een Brits koor bij gehaald. Alles werd uit de kast gehaald om een speciale score te componeren voor een bijzondere film. Gelukkig horen we niet alleen speciale instrumenten maar hebben we ook te maken met een prachtige melodie die vaak gespeeld wordt door dwarsfluiten en strijkers. ‘Leaving India’ is hier een mooi voorbeeld van en is daarom één van mijn favoriete composities van deze score.

‘The Deepest Spot on Earth’ is echter van een ander niveau, deze track begint heel ‘zwaar’ dankzij de blaasinstrumenten. Het is jammer dat deze track niet langer duurt, toch maakt deze track weer plaats voor een track genaamd: Tsimtsum. Een prachtige compositie waarin het koor een grote hoofdrol vervult. Ook de strijkers en dwarsfluiten komen langdurig aan bod en zorgen voor alternatieve (hoofd)thema’s van de film. De reden dat deze score gezien wordt als een speciale score besef ik vooral door het beluisteren van deze track. Ook kan ik de combinatie tussen strijkinstrumenten en het koor erg waarderen, hier scoort Danna zeker punten mee. Life of Pi is gewoon een score die je als het ware moet ‘ervaren’ vanwege de bijzonderheid. Danna sprak in veel interviews, en tijdens de Oscars, als een score waar hij hard voor heeft moeten werken maar die een bijzondere plek heeft gekregen. Dankzij de veelzijdigheid aan composities kan ik dit ook zeker beamen, de score brengt niet alleen vrolijkheid, rust en emoties met zich mee maar zorgt ook voor duistere momenten die ondersteund worden door een (mannen)koor. Het vrouwenkoor zorgt voor de glorieuze momenten en tevens voor de afwisseling waardoor je als luisteraar je aandacht er constant bij houdt. Los van de film is Life of Pi dus ook zeker een score die ik zou aanraden om te beluisteren. Op enkele momenten kan hij ‘saai’ worden omdat rustige tracks soms elkaar opvolgen, toch hebben speciale instrumenten er voor gezorgd dat mijn aandacht zelden weg was.

Aan het einde van de score horen we zelfs de piano, ook dit beschouw ik als een positief aspect van deze score. Life of Pi heeft eigenlijk alles was een goede score zou moeten hebben. Zo zit het hoofdthema prachtig en vooral thematisch in elkaar en laat Danna dit thema verscheidende keren terugkeren in verschillende alternatieve thema’s. Dankzij de goedgekozen variaties, verschillende instrumenten en geweldige sfeer (die Danna hierdoor schept) kan ik mezelf niet beperken tot een cijfer lager dan een 8,5. Deze 8,5, wat op filmmuziek.be een keurige 9 wordt, heeft Danna vooral te danken aan de manier waarop hij ons heeft meegezogen in het avontuur van Pi. De muziek sleurt je net als scores zoals The Lord of the Rings of Harry Potter echt mee naar een andere wereld...en dat is iets wat wij tegenwoordig in de filmmuziek te weinig horen. Mychael Danne bewijst veel hedendaagse componisten dat grootschalige films niet altijd voorzien hoeven worden van bombastische filmmuziek, hoe zeer dat ook voor de hand ligt. Danne creëert met Life of Pi een score die alles behalve bombastisch is, het is een identieke score die je in alle rust kan beluisteren.

Life of Pi (als score) mag dan wellicht niet bekend zijn, hij mag absoluut niet vergeten worden. Een prima score!
Life of Pi - 09/10 - Recensie van Kristof Janssens, ingevoerd op
Met Crouching Tiger, Hidden Dragon en Brokeback Mountain scheerde de oscarwinnende regisseur Ang Lee hoge toppen en nu met Life of Pi is dat niet anders, want het betreft de succesvolste film van Lee tot op vandaag. Zomaar liefst elf oscarnominaties heeft hij met deze film in de wacht gesleept. Ook de score en het lied ‘Pi’s Lullaby’ van de Canadese componist Mychael Danna (bekend van 8MM, Little Miss Sunshine, e.a.) werden beide genomineerd. 15 jaar eerder leverde Danna al de score af voor Ang Lees’ The Ice Storm, later volgde nog Ride with the Devil (1999).

Danna won voor Life of Pi een golden globe en bovendien zijn eerste Oscar. Volledig terecht, want hij schreef een erg sterke score voor deze stereoscopische film met in de hoofdrol onder meer Gérard Depardieu.

Danna vertaalde zijn multicultureel overkomende composities naar een compleet orkest en stelt naast enkele gebruikelijke muziekinstrumenten (accordeon, piano, cello en mandoline), ook minder voor de hand liggende instrumenten van Aziatische origine centraal, waaronder de gamelan, een Balinesisch percussieinstrument, ney (een Perzische fluit), basuri (een bamboefluit, hier bespeeld door Jatinder Jeetu), de sitar en allerhande Aziatische percussieinstrumenten. De componist schakelde eveneens een Brits koor in, evenals de bekende klassieke zanger Pandit Jasraj (die ondertussen 83 jaar is).

Danna spendeerde een heel jaar aan Life of Pi en dat is duidelijk te horen, want deze filmmuziek is tot in de puntjes uitgewerkt. De score verveelt geen minuut en kent verschillende hoogtepunten. Voorbeelden zijn er in overvloed: Piscine Molitor Patel, Tsimtsum, The Second Story en Which Story Do You Prefer? en andere. Dat Life of Pi een aanrader is, is een feit.
Oscars: Best Original Score (Winnaar)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer