The Holiday


Colosseum 09/01/2007 CD (4005939678425)
Varèse Sarabande 22/01/2016 Download
Varèse Sarabande 09/01/2007 CD (0030206678420)
Film Film release: 2006
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Maestro3:53
2.Iris And Jasper3:24
3.Kayak For One1:30
4.Zero2:44
5.Dream Kitchen1:35
6.Seperate Vacations1:47
7.Anything Can Happen0:48
8.Light My Fire1:14
9.Definitely Unexpected3:34
10.If I Wanted To Call You1:50
11.Roadside Rhapsody1:39
12.Busy Guy1:28
13.For Nancy1:27
14.It's Complicated1:00
15.Kiss Goodbye2:33
16.Verso E Prosa1:59
17.Meu Passado1:25
18.The 'Cowch'2:42
19.Three Musketeers2:44
20.Christmas Surprise2:32
21.Gumption3:45
22.Cry2:39
 48:12
Schrijf zelf je recensie Verberg reviews in andere talen

 

The Holiday - 09/10 - Recensie van Sander Neyt, ingevoerd op (Nederlands)
Miles: Now let me ask you. Have you seen this?
Iris: Chariots of Fire. Loved it.
Miles: doing an impression of the soundtrack Such a great score by Vangelis. He took electronic scores to a new level. It was groundbreaking. I'm gonna test you on this later. Okay. Driving Miss Daisy. Hans. Very unexpected. Do you remember how great it was?
doing impression of soundtrack
Miles: Sassy! Love it. Is this a bad game?
Iris: No.
Miles: Okay.
Iris: Keep going.

Niet zo heel lang geleden was er een hele mooie film op televisie. Een film genaamd The Holiday. Eerlijkheidshalve had ik nog nooit van de film gehoord. Maar ik was wel meteen verkocht. Misschien is het inderdaad wel een film van een dertien in een dozijn, maar deze film springt er toch op één of andere manier uit. Eén der hoofdpersonages is namelijk een filmmuziekcomponist. Dat hebben we nog nooit gehad. En natuurlijk worden er vele referenties gemaakt naar de wereld der filmmuziek. Vooral Ennio Morricone wordt veel vermeld. Zijn muziek van The Mission wordt nagebootst en er wordt zelfs muziek van het geniale Cinema Paradiso gespeeld in de auto van MIles. Als dan Iris vraagt van wie het nummer is, wordt de naam van Morricone vernoemd. Zelfden gebeurd in de wereld van films.
Ook de componist van de score van The Holiday wordt genoemd. In dit bovenstaande citaat als het ware. Zijn naam? Hans Zimmer. Deze Duitse componist kennen we natuurlijk allemaal. Zijn fan basis is wel een beetje uiteenlopend. De één vindt hem één der grootste filmcomponisten aller tijden, anderen vinden hem terug niets. Uw nederige recensent zal zich eerder in de eerste groep scharen. Later in de recensie zal ik dit statement verder verifiëren. Aangezien dat sommige liefhebbers der filmmuziek twijfelen aan mijn psychische gezondheidstoestand als ik terug een score van Hans Zimmer de hemel in prijs.

The Holiday is een compleet andere soort score dan dat we van Zimmer gewend zijn. Zijn muziek is meestal groots en bombastisch, met gierende strijkers en dreunende synthesizers. Hier krijgen we een vrij ingetogen score, met veel ruimte voor het orkest en met intieme melodieën die een mooie weg naar uw oor vinden.
Dat is al te horen vanaf de eerste noten van het geweldig genoemde Maestro. Een piano geaccompagneerd met lichte strijkers openen het liefdesthema. Het is rustgevend, kalm en heel liefelijk. Zimmer bouwt op zijn gemak verder en als daar de cello’s komen, dan komen we gestaag naar een hoogtepunt om u tegen te zeggen. Kippenvel is al aanwezig, en we zijn nog maar een minuut ver op de score.
Daarna neemt de piano het over en krijgen we voor het eerst het hoofdthema te horen. Eerst gestaag maar alsmaar luider en luider. Als daar dan de stemmen erboven op komen, dan weet je dat het goed zit. Fantastische feelgoodmuziek voor een fantastische feelgoodfilm. De strijkers nemen de boel over en gaan over in crescendo terwijl de gitaar blijft spelen en de stemmen alsmaar op de achtergrond aanwezig zijn. Prachtige eerste track waar we de introductie krijgen van twee hoofdthema’s die heel veel in de score opduiken.
In Iris & Jasper krijg je het thema te horen van Iris. En het lijkt wel erg goed op het hoofdthema. Maar het is veel triestiger dan de eerste track. Het is vooral de piano en de cello die met deze track gaan lopen. Een zeer ingetogen versie van een zeer ingetogen thema.
Dat is niet het geval met het laatste thema van de score. Dat van Amanda. Te horen in Kayak For One. Dit is meer upbeat en is wel heel Amerikaans. Het is niet zo mooi als het thema van Iris, maar het is de moeite om te beluisteren.

Rond deze thema’s heeft Hans ZImmer en co een praktisch perfecte score geschreven. Met veel feelgoodmomenten zoals Dream Kitchen. Man dit is een track uit de duizend. Dit is een track die niet uit je hoofd gaat. Zelfs niet dagen nadat je het beluisterd hebt.
Maar er is ook heel emotionele muziek te vinden op deze schijf. Bijvoorbeeld It’s Complicated. Daar krijg je een versie te horen van het thema van Amanda, die nog dagen in je lichaam zal vertoeven. Het nestelt zich zodanig in jou, omdat het een grote schok is om na de grote upbeat versie zo een ingetogen versie te horen. De vereisten van een goed thema is, dat ze werkt in alle mogelijke orkestraties. En het thema van Amanda is een schoolvoorbeeld van zo’n goed thema.
Er is voor elke liefhebber der filmmuziek wel iets weggelegd in deze score. Wie houdt van mierzoete thema’s die op elke denkbare manier wordt gespeeld, is hier wel degelijk op zijn plaats. Wie houdt van intieme scores is ook hier op zijn plaats. Wie houdt van feelgoodscores is hier zeker op zijn plaats! Hans Zimmer did it again.

Als je dan na een eerste luisterbeurt terug het eerste nummer aanzet, dan pas besef je wat Zimmer gedaan heeft met die eerste track met name zijn hoofdthema. Je hebt de thema’s van de twee vrouwelijke personages met twee zeer uiteenlopende orkestraties. Wel de orkestratie van het hoofdthema is een mengeling van de orkestraties van de twee vrouwelijke hoofdpersonages. En je mag zeggen wat je wilt, maar dat is potverdikke slim bedacht. Muziek van twee personages samenbrengen in de orkestratie van het hoofdthema. En dat is de reden waarom ik zo’n fan ben van Hans Zimmer. Hij verdient veel meer krediet dan dat er aan hem wordt gegeven. Hij is veel veelzijdiger dan de meeste mensen hem voor aannemen. Tussen al de bombastische actiemuziek waarvoor hij bekend is geworden is er dan opeens The Holiday. Een heel andere zijde van de man heb ik nu ontdekt. En daar ben ik blij om. Zimmer is steeds vernieuwend, soms pakt dat goed uit, soms pakt dat iets minder goed uit. Maar hij probeert het tenminste. En zonder u zorgen te moeten maken met mijn psychische gezondheidstoestand zeg ik nog maar eens dat Hans Zimmer mijn favoriete componist is!

Conclusie
The Holiday is een zeer intieme, rustige, ingetogen score voor een intieme, rustige en ingetogen film. De muziek herbergt een zijde van Hans Zimmer waarmee ik tot nu toe onbekend was, maar één ding mogen jullie zeker zijn, mijn beste liefhebbers der filmmuziek. Uw nederige recensent zal deze zijde gaan onderzoeken en hopen op meer prachtige scores van dit kaliber van de Duitse componist. Een mooie 9 voor deze Holiday. Een score die ik steeds ga meenemen als ik eens op reis ga!
The Holiday - 10/10 - Recensie van Mitchell Tijsen, ingevoerd op (Nederlands)
Hans Zimmer word telkens beter dan ik had durven dromen, met scores zoals Pirates of the Caribbean, Gladiator & Pearl Harbor weet hij mij steeds weer mee te nemen naar zijn wereld die zich steeds maar weer uitbreid! Maar deze keer komt Zimmer niet met zijn gebruikelijk actienummers zoals we in Gladiator en Pirates of the Caribbean horen, dit keer komt hij met een geheel ander iets wat we niet van hem gewend zijn, namelijk met:’The Holiday”!

De film met Diaz, Winslet etc. was erg geslaagd net als de vele andere romantische verhalen de laatste tijden, maar de muziek van Zimmer maakt deze film nog romantischer dan hij al was. Met de prachtige thema’s en vrolijke melodietjes neemt hij ons mee terug de film in! The Holiday is een buitenstaander, en vooral ook een buitenstaander door Zimmer die zulk soort scores niet vaak maakt, want ik ken hem eerder van actiefilms en de oorlogfilms. Maar hij bewijst zichzelf maar weer met deze score want met haar vrolijke melodietjes en ritmes blijft het boeien! De mooiste tracks blijven natuurlijk wel de eerste vijf tracks maar ook de laatste vier tracks zijn adembenemend! Ik vind zelf het hoofdthema die je in track één en de laatste twee tracks erg goed hoort echt prachtig, het is een prachtige hoofdthema die de film erg goed ondersteunt. Maar niet alleen het hoofdthema was amusant om naar te luisteren, ook de rustige nummers waarbij je slechts alleen een gitaar hoort zijn erg mooi gecomponeerd. De gitaar word steeds vaker in scores gebruikt (denk maar aan August Rush bijvoorbeeld van Mark Mancina) maar bij ‘The Holiday’ heeft hij een wel erg grote rol. Want de tracks tussen track vijf en achttien zijn zeker niet themaloos, dit word leuk opgevrolijkt met een gitaar. Ik ben zelf meer van de piano en zeker niet van de gitaar, ik vind het meestal zo themaloos, langzaam en saai worden. Met net zoals John Williams mij veraste bij zijn score Stepmom doet Zimmer dit bij zijn score:’The Holiday’. Ik vind track vijf de mooiste van allemaal want dankzij deze leuke en vrolijke instrumenten kan je gewoon niet stil blijven zitten, ik heb ook na veel luisterplezier andere leuke dingen met de score meegemaakt. Zo heb ik de score eens mee naar school meegenomen (in september) en toen enkele mensen en leraren dat hoorde zeiden ze allemaal dat het mooi was, en dat ben ik ook zeker met ze eens. Maar niet alleen de schoolervaring heeft me blij gemaakt, deze score heeft voor mij ook nog een andere betekenis eigenlijk is dat een emotionele betekenis…Toen ik afgelopen jaar namelijk in Frankrijk op vakantie was met mijn familie verbleven wij in een villa. Van deze villa mochten wij gebruik maken wel twee volle weken lang (mijn vader is de tuinman van de eigenaar van de villa en wij mochten gewoon in dat huis verblijven)! Hij hoefde er géén geld voor wat geweldig was natuurlijk, ik had wat geld meegenomen en laat daar nou net een winkel zijn die mijn interesse trekt:’de FNAC’. En die staat erom bekend dat hij veel filmmuziek verkoopt! Ik zag verscheidende scores die ik zou willen hebben maar ik vond dat het een speciale score moest zijn, zo één als:’The Holiday’.

Toen ik in de villa aankwam heb ik hem daar in de cd-speler gestopt en hem afgeluisterd wel vier keer achter elkaar! En met zo’n prachtig uitzicht op een meer en bergen paste er géén andere muziek beter dan deze. Ik krijg er nog steeds een zomers gevoel van waneer ik deze score beluister. Ik ben weliswaar niet meer in Frankrijk en heb niet meer dat prachtige uitzicht op de bergen toch haal ik dat zelfde uitzicht en die prachtige bergen weer voor me waneer ik de muziek van ‘The Holiday’ hoor. Ik kan dus zeggen dat ik die muziek beschouw als één van mijn bijzonderste cd’s die ik bezit! Want steeds als ik deze cd hoor moet ik terug denken aan die leuke ervaring die ik daar had. Nou zeg ik niet dat donkere scores zoals: The Illusionist, Jaws etc. niet mooi zijn maar ik hou eenmaal gewoon van vrolijke scores. En als Hans Zimmer’s compositie géén vrolijk werkje is weet ik het ook niet meer, The Holiday is daarom ook zeker niet Zimmer’s slechtste werk! De muziek paste werkelijk goed bij de film maar los daarvan is het ook zeer geschikt om naar te luisteren en daar gaat het mij ook eigenlijk om, het kan wel een goede ondersteuning zijn voor de film maar het moet los van de film ook beluistert kunnen worden, en dat is goed mogelijk bij deze score. Mijn waardering is daarom ook erg positief, ik geef namelijk een 9 voor deze score! Dat is het cijfer die ik voor deze score zou geven, maar vanwege de ervaringen en helaas ook het plotselinge overlijden van de eigenaar van de villa waar we verbleven maakt het voor mij allemaal moeilijk. Ik vind de score namelijk echt prachtige tintjes bevatten en mede daardoor en die emotionele ervaringen ben ik toch eerder geneigd om een 10 te geven in plaats van een 9. Een 10 dus voor de score van Zimmer die erg geslaagd is. Er zit overigens ook nog een leuk boekje bij. Nancy Meyers (regisseur van de film) haalt vaker belangrijke componisten erbij voor het componeren van haar films (denk maar aan:’The Parent Trap’ van Alan Silvestri) en nu heeft ze weer de juiste beslissing genomen om Hans Zimmer aan het roer te zetten. Een goeie beslissing dus, en mijn complimentjes dus voor meneer Zimmer!
The Holiday - 09/10 - Recensie van Maurits Petri, ingevoerd op (Nederlands)
Dankzij de vrouwelijke regisseur Nancy Meyers hebben we al flink wat leuke films te zien gekregen, waaronder Something's Gotta Give en What Women Want. Dan is er nu de The Holiday, een film gevuld met topacteurs, waaronder Cameron Diaz en Jack Black. Deze romantische komedie gaat over 2 vrouwen die naar elkaars land verhuizen om de perfecte man tegen te komen.

Hans Zimmer was deze keer aan de beurt om de muziek te verzorgen en dat heeft 'm geen windeieren gelegd. Integendeel zelfs! Wat we te horen krijgen is bijna een compleet popalbum, met heerlijke melodieen, mooie muziek en schitterende arrangementen. Het eerste nummer 'Maestro', wat tevens de opening van de film is, begint als een rustige underscore, maar mondt uit in een goddelijk mooi gitaar-aangedreven nummer. Om eerlijk te zijn was het kippenvel al aanwezig na slechts 3 minuten te hebben geluistert naar deze soundtrack. Hier en daar vinden we bij de volgende nummers stukjes uit Zimmers' "The Weather Man" terug.

Om gelijk door te gaan met, wat mij betreft, het hoogtepunt van de cd: 'Christmas Surprise'. Dit nummer heeft als finale een melodie die voor altijd in je hoofd zal blijven steken. Aanstekelijk, mooi, goed doordacht en door en door Hans Zimmer. Over de rest van de tracks valt in principe weinig te melden, alleen dat het stuk voor stuk kleine meesterwerkjes zijn. En iets wat je niet vaak hoort van Hans Zimmer.

The Holiday blijkt dan ook het romantische uitstapje te zijn van Hans Zimmer. En we zijn blij dat hij dat gedaan heeft, want het eindresultaat is een heerlijk weg te luisteren album, geschikt voor ieder moment van de dag. Op dit album geen gillende sythesizers en denderende actiemuziek, maar prachtige arrangementen, hier en daar aangevuld met gezangen en zorgvuldig gearrangeerde melodietjes. De film is aanrader voor het hele gezin....de soundtrack des te meer. In 1 woord: KLASSE!
The Holiday - 08/10 - Recensie van Jesse van Amelsvoort, ingevoerd op (Nederlands)
Een vermakelijke film van Nancy Meyers, met Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law en Jack Black in de hoofdrollen. Voor de muziek werd Hans Zimmer gevraagd.

Hoewel Hans Zimmer natuurlijk vooral beroemd is door zijn actiescores voor 'Gladiator' en 'Pirates of the Caribbean', heeft hij ook een prima romantische kant.
Af te leiden van de muziek valt dat Zimmer dit waarschijnlijk niet in zijn eentje heeft gedaan. Er zijn drie nummers, 'Kayak For One' en 'Meu Passado' en 'Verso E Prosa' die niet 'matchen' met de rest van de stijl. Vermoedelijk zijn ze door beginnende componisten gecomponeerd, die wellicht bij MediaVentures werken.

In de muziek van de 'The Holiday' zit een aanstekelijk hoofdthema, kleurig gecomponeerd, en het komt dan ook in vele nummers terug, telkens weer anders gebracht. De beste nummer zijn wel de laatste drie, waarbij vooral de laatste ('Cry') opvalt, vanwege een kleine soort 'stijlbreuk' met de rest van het album. Het is wat woester dan het over het algemeen rustige, bijna minimalistische album, waar Zimmer zelf de pianosolist was.
Voor mij zijn er twee kleine minpuntjes. Eerste is, dat de nummers vrij kort zijn, wat wordt gecompenseerd door enkele langere nummers, waardoor het toch een 'volwaardige' soundtrack voor mij wordt. Ander puntje is, dat het op den duur een beetje aan kan gaan voelen als een soort drap van hetzelfde. Alles lijkt op elkaar. Aan de andere kant, zo komt er wel eenheid in het album.

Over het algemeen een allervermakelijkst album die een geheel nieuwe kant van Zimmer belicht. Een goed hoofdmotief en geweldige orkestratie smeden het album tot één. Bij de echte Hans Zimmer-fan, of de echte soundtrackverzamelaar, mag dit album zeker niet ontbreken.
The Holiday - 08/10 - Recensie van Sjoerd , ingevoerd op (Nederlands)
Ik ken Hans Zimmer meer om zijn actiemuziek voor The Rock, Gladiator enz., maar zijn score voor de romantische film The Holiday is minstens zo goed. Geen actiemuziek, maar wel prachtige muziek met als hoogtepunten de pianosolo's, die Zimmer overigens zelf deed.

Het album begint gelijk met het beste thema: Meastro. Bij 1.12 min gaat de piano over in een gitaar die het hoofdthema speelt.Ook 'Iris and Jasper begint met Zimmers piano solo. Kayak For One begint met ene heel andere sfeer, maar ook hier hebben de piano, de gitaar en violen de hoofdrol. De nummers zijn niet te beschrijven, heel anders dan wat je denkt van Zimmer maar toch prachtig, met hier en daar een kerstsfeer. Alleen voor het laatste nummer Cry moet je deze soundtrack kopen!

Als je aan mensen zou vragen wat ze het beste van Zimmer vinden in 2006, zouden veel zeggen Pirates of The Da Vinci Code, beide soundtracks heb ik in mijn bezit, maar The Holiday is eigenlijk even goed.
The Holiday - 08/10 - Recensie van Damien , ingevoerd op (Frans)
Hans Zimmer signe avec ce 'The Holiday' ce qu'on appelle une oeuvre mineure, sorte d'instant de détente que s'accorde le compositeur entre deux projets plus sérieux. Et force est de constater que Zimmer, même à l'échelle d'une petite comédie romantique, ne fait pas les choses à moitié. L'orchestration est simple: piano, guitares, violons, percussions. Les grands orchestres ou synthétiseurs pompeux si chers à Zimmer sont loin, mais l'auteur n'a rien perdu de son talent. On n'est pas prêt d'oublier des titres comme 'Maestro' ou 'Cry': légers, virevoltants, leur bonne humeur est communicative.
Mais hélas, au bout de 22 titres, on peut avoir l'impression de tourner en rond. A consommer avec modération!
The Holiday - 08/10 - Recensie van Richard Wortel, ingevoerd op (Nederlands)
Bij Hans Zimmer denk je al heel gauw heel groot. Denk aan Gladiator en Pirates. .. . Ik heb deze soudtrack nu een aantal keren goed beluisterd. Soms hoor ik Zimmer. . .maar heel vaak heb ik de indruk te maken te hebben meet Ennio Morricone. Sommige thema's lijken zelfs wel zwaar te leunen op tracks uit "Once Upon A Time In America" . . qua thematiek dan. .. . Is dat erg? Nee .
Waarschijnlijk werkt een en ander erg goed bij de film.
Het is een heerlijke, relaxte soundtrack. .. Laat ik het zo zeggen: "Hans, bedankt! Ik wist niet dat je ook zo'n kant had!"

Richard
The Holiday - 10/10 - Recensie van Dieter Arbijn, ingevoerd op (Nederlands)
Dat is weer eens een Romantische Film en Weer eens Duffe Filmmuziek Maar toen ik las dat hans zimmer de muziek gaat componeren dacht ik dat gaat nooit lukken want Zimmer is meer voor het Actie genre Maar toen ik de Cd kocht Was ik Geweldig verbaazd Ik dacht dus dat hans zimmer alleen Actie genres kon schrijven dat had ik dus fout!Dit album Is gewoon geweldig Hans zimmer heeft weer prachtige Muziek geschreven!
Trailer:





Trailer:





Trailer:





Andere soundtrack releases van The Holiday (2006):

Holiday, The (2007)
Holiday, The (2006)
Holiday, The (2020)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer